Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott könyvkiadás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Falutörténeti könyv értékesítése

Kérdés: Önkormányzatunk a falu történetéről szóló könyv kiadását rendelte meg több száz példányban, amely után a kiadó 5% áfát fizet könyvkiadás címén kiállított számlája után. A lakosok vásárolhatnak ebből a könyvből. Az önkormányzat milyen jogcímen (könyveladás) és mennyi százalék áfával állítsa ki erről a számláját?
Részlet a válaszból: […]3. sz. mellékletének 15. pontja alapján 5%. A vevőknek 5% áfát tartalmazó számlát kell kiállítani könyv értékesítése jogcímén. A vevőktől beszedett áfa az önkormányzatnak az adóhatóság részére fizetendő áfa
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. október 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3534
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Helytörténeti kiadvány kiadása

Kérdés: Egy magánszemély községünk helytörténetét kutatta, és elkészítette a kiadvány kéziratát. Megkereste önkormányzatunkat támogatás céljából. A képviselő-testület ülésén felmerült, hogy a kiadványt az önkormányzat vagy a polgármesteri hivatal adja ki. Mi a jogszerű és célszerű megoldása a könyv kiadásának? Az önkormányzat vagy a polgármesteri hivatal végezhet-e ilyen jellegű tevékenységet, ha igen, ennek lebonyolítási (adózási, könyvelési, szerzői jogvédelem) módjában kérem segítségüket. Az értékesítést végezhetik a hivatal keretén belül a házipénztáron keresztül?
Részlet a válaszból: […]felhasználói, szerzői jogokkal kapcsolatban szerződést kell kötni. A szerződésnek többek között tartalmaznia kell a szerző adatait, a tervezett könyv címét, terjedelmét, a felhasználás módját és mértékét, vagyis azt, hogy a felhasználói, terjesztői jogokat kizárólagosan adja át, vagy fenntartja azt a lehetőséget, hogy később esetleg más kiadónak is eladja a művet, hány alkalomra és példányszámra szól a kiadási jog, vonatkozik-e az átdolgozott kiadásokra is, illetve az elektronikusan történő kiadásra is. Meg kell állapodni továbbá a szerzői díjról vagy a jutalékról, a kézirat leadásának és a fizetési kötelezettségeknek a határidejéről, módjáról, hány tiszteletpéldány jár a szerzőnek, és mik a késedelembe esés jogkövetkezményei. Ha lesz lektor, akkor szerződést kell kötni vele is. Továbbá szerződést kell kötni a nyomdával, ahol a könyvet nyomtatják. A kiadónak tehát egyrészt keletkezik kifizetői kötelezettsége: szerzői díj, valamint lesznek bevételei a könyvértékesítéssel kapcsolatban. Mindez adószám birtokában gyakorolható, ezért célszerű, ha a polgármesteri hivatal végzi a könyvkiadást, mivel annak amúgy is van adószáma. Felhasználói szerződés alapján a szerzőnek kifizetett díj egyrészt lehet vagyoni jog felhasználásának ellenértéke, amely után 27% ehofizetés terheli a kifizetőt, továbbá a 127%-kal felszorzott összeg szja-adóalapot képez. A személyes munkavégzés díja után, ha a minimálbér 30%-át nem haladja meg (23 400 Ft/hó), akkor szintén 27% ehót és a felbruttósított összeg után szja-t kell fizetni; ha meghaladja a 23 400 Ft-ot, akkor viszont járulékkötelezettséget keletkeztet,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. július 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2946
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,