Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott közmű-üzemeltetés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Önkormányzati közműátadás áfája II.

Kérdés: Önkormányzatunk közművet ad át üzemeltetésre egy általa alapított kft.-nek. Az önkormányzat a kft.-től bérleti díjat szed, amelyet áfa nélkül számláz, tekintve, hogy a közmű ingatlannak minősül, és az önkormányzat az ingatlan-bérbeadás tekintetében nem jelentkezett be áfás adózásra. Helyes-e, hogy adómentes számlát állítunk ki? (Nem vagyunk alanyi mentesek.)
Részlet a válaszból: […]történő használatba adása kötelezően adóköteles körbe tartozik, avagy az ingatlan-bérbeadás általános szabályai vonatkoznak rá, így alapvetően adómentes, de az adóalany - Áfa-tv. 88. §-a szerinti - választásával adókötelessé tehető. A hivatalos álláspont a közművet nem tekinti klasszikus értelemben vett ingatlannak, hanem ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés kategóriába sorolja, ami egyben azt is jelenti, hogy függetlenül attól, hogy az önkormányzat a klasszikus értelemben vett ingatlanjai bérbeadására[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2306

2. találat: Önkormányzati közműátadás áfája I.

Kérdés: Az önkormányzat egy közművet üzemeltetésre átadott egy zrt.-nek, amelynek ellenértékét általános forgalmi adó terheli. Ezzel együtt a zrt.-nél működik egy Pénzügyi Alap, amely alapba az önkormányzat fizet bizonyos összeget az esetleges felújításokra olyan módon, hogy a zrt. által az üzemeltetésért fizetett összeget a cég egyből az alapba fizeti be. Az esetleges felújítások elvégzése az önkormányzat kötelezettsége, az alap létrehozása tulajdonképpen azért történt, hogy amikor a zrt. - az önkormányzat nevében - a gyakorlatban lebonyolítja a felújítást, akkor annak költségét abból közvetlenül rendezni tudja. Helyesen járunk-e el, ha az üzemeltetésre átadásért járó összeget áfával terhelten számlázzuk a zrt.-nek?
Részlet a válaszból: […]felé leszámláznia nem kell. Kérdésként merülhet föl, hogy az alapba a zrt. az üzemeltetésért fizetett bruttó vagy nettó összeget utalja, hiszen az önkormányzatnak - függetlenül a pénzügyi rendezés módjától - az üzemeltetésre történt átadásról szóló számlákban foglalt általános forgalmi adót fizetendő adóként be kell vallania. Annak eldöntése, hogy a zrt.-nek csak a nettó összeget kell-e az alapba fizetnie, az áfának megfelelő összeget pedig az önkormányzat felé kell teljesítenie, avagy a zrt. a bruttó összeget fizeti az alapba, így az önkormányzat egyéb pénzeszközeiből kényszerül a fizetendő áfa összegét fedezni, a felek kompetenciájába tartozik, az általuk kötött szerződés függvénye, nem adózási kérdés. Amennyiben az önkormányzat és a zrt. közötti megállapodás úgy szól, hogy a zrt. csak a nettó összeget[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2305