Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott megállapodás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Tartozásátvállalás

Kérdés: Egy általános forgalmi adó áthárításával járó ügylet kapcsán szeretnénk, hogy az adóhatóság a visszaigénylésre jogosultnak járó összeget ne utalja ki, hanem azt az adófizetésre kötelezett számlájára vezesse át. Van erre lehetőség? Milyen kérelmet kell az adóhatósághoz benyújtani?
Részlet a válaszból: […]benyújtani az adóhatósághoz. A kérelemben ismertetni kell azokat az okokat, amelyek miatt az ügyletre sor kerülne. Az adóhatóság az ilyen kérelmeket a "Tartozásátvállalás" intézményének alkalmazásával tudja kezelni.A Ptk. 6:203. §-a szerint, ha a kötelezett és a jogosult megállapodik egy harmadik személlyel abban, hogy az a kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló kötelezettségét átvállalja, a jogosult a szolgáltatást kizárólag az átvállalótól követelheti. Az átvállalót mindazon jogok megilletik, amelyek a kötelezettet a jogosulttal szemben a szerződés alapján megillették.A Ptk. általános szabályához képest az Art. speciális rendelkezést tartalmaz. Az Art. 61. §-ának (3) bekezdése előírja, hogy a tartozás (adótartozás) átvállalása akkor lehetséges, ha a tartozó (eredeti kötelezett), a tartozást átvállalni kívánó (új kötelezett) és a jogosult (adóhatóság) háromoldalú megállapodást köt. A megállapodásban pontosan meg kell jelölni a feleket, a tartozás (lejárt esedékességű kötelezettség) összegét és a tartozás fizetésének módját, idejét.Az adóhatóság a tartozásátvállaláshoz abban az esetben járul hozzá, ha az eredeti kötelezett az átvállalt tartozásért kezességet vállal. Ha a tartozásátvállaló az átvállalt tartozást az esedékességig nem fizeti meg, a tartozás a kezességet vállaló eredeti kötelezett adózótól külön megfizetésére kötelező határozat nélkül végrehajtható. A kezességvállalással a kötelemből nem szabadul az eredeti kötelezett, így az adóhatóság az új kötelezett nemteljesítése esetén az eredeti adóstól[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5637

2. találat: Adómentesen kiállított számla továbbszámlázása

Kérdés: Intézményünk vízimentő munkakörben alkalmaz egy dolgozót. A munkába állás feltétele az volt, hogy a dolgozó vállalta, hogy elvégzi a vízimentő-tanfolyamot. A dolgozóval kötött megállapodás azt is tartalmazta, amennyiben a tanfolyam elvégzése után mégsem áll munkába (felmond), a tanfolyam díját vissza kell fizetnie, melyet az intézmény a nevére szóló számla alapján kifizetett (25 000 forint áfamentesen). A dolgozó a tanfolyamot elvégezte, de nem vette fel a munkát, felmondott. Ha továbbszámlázzuk a tanfolyam díját a felmondott munkavállalónak, akkor 25 000 forint + áfát kell számláznunk, vagy a 25 000 forint a bruttó összeg, ebből kell visszaszámolnunk az áfát? Az intézmény áfaalany.
Részlet a válaszból: […]munkába, akkor a tanfolyam díját vissza kell fizetnie. Ez a dolgozó részéről elállás, és a munkáltató kártalanítás címén kérheti vissza a tanfolyam összegét. Erről nem kell számlát kiállítani, és nem kell áfát felszámítani. A dolgozóval kötött
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. augusztus 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5546
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,