Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

19 találat a megadott önellenőrzés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Juttatás utólagos számfejtése, bevallása és könyvelése

Kérdés: Önkormányzat intézményeként működő szervezet vagyunk. 2019-ben cafeteriautalás történt a dolgozók részére igazgatói rendelkezés alapján, azonban a bérszámfejtő néhány tételt nem rögzített a KIRA rendszerben. Sajnos 2020-ban sem kerültek számfejtésre a kimaradt tételek, így a kifizetett összegek járulékai nem kerültek a megfelelő helyre. A könyvelés milyen módon tudja a kifizetetlen járulékokat megjeleníteni a beszámolóban?
Részlet a válaszból: […]illetményszámfejtés körébe tartozó szervezetek legalább negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 15. napjáig kötelesek egymással egyeztetni a (4) bekezdés szerinti kincstári könyvelési értesítő és a szervezet részletező nyilvántartásaiban szereplő adatok közötti esetleges eltéréseket.Amennyiben nem történt meg a juttatás számfejtése, abban az esetben nem szerepel a könyvelési értesítőn sem a juttatás, sem a fizetendő adók és járulékok összege, illetve nem szerepel a 08-as bevallásban sem. A fizetendő járulékot akkor tudják szerepeltetni a könyvelésben, ha megtörténik annak önellenőrzés keretében történő bevallása. Amennyiben bevallás nélkül könyvelik le a járulékot, nem felelnek meg a fenti egyezőségi előírásnak, valamint nem egyezne a könyvelés a NAV-folyószámlával[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5405
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,

2. találat: Áfabevallás önellenőrzése

Kérdés: A január, február, március havi bérleti díjról szóló számlát júniusban állítottuk ki, mert vitánk volt a partnerrel. A számlán a teljesítési időpont 03. 06., a számla kelte 06. 27., a fizetési határidő is 06. 27., a számla átutalásos. A június havi áfalistán önellenőrzési tételként jelent meg a számla 03. 06-i teljesítési időponttal. A számlát a júniusi havi áfabevallásba tettük be. Helyesen jártunk el?
Részlet a válaszból: […]elszámolt időszak utolsó napját, akkor a számla kelte a teljesítési időpont,c) ha a fizetési határidő követi az elszámolt időszak utolsó napját, a fizetési határidővel egyezik meg a teljesítési időpont,d) ha fizetési határidő az elszámolt időszak utolsó napjától számítva több mint 60 nap, akkor a 60. nap a teljesítési időpont.Az elszámolt időszak utolsó napja a kérdéses esetben március 31. Mivel a számlát késve állították ki, a 60 napos szabályt kell alkalmazni, vagyis május 30. teljesítési dátumot kellett volna a számlán szerepeltetni.A fizetendő áfát a teljesítésnapi áfabevallásban kell szerepeltetni. A június havi áfalistán önellenőrzési tételként megjelenő, korábbi áfabevallási időszakokat érintő tételek esetében az a helyes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. szeptember 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5040
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Bérlő által megfizetett közüzemi díj

Kérdés: A 2012. és a 2016. évek között elfelejtettük kiszámlázni bérlőnknek a közüzemi díjakat. A bérlő hajlandó fizetni, de számlát kér. Hogyan tudjuk kiállítani a számlát, és rendezni a fizetendő áfát? Kezelhetjük kártalanításnak a bérlő által megfizetett közüzemi díjat?
Részlet a válaszból: […]időszakos ügyletre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, amely szabályok az érintett időszakban változtak. Az esedékességkor fennálló szabályok figyelembevételével kell a számlákat kiállítani, vagyis 2015. december 31-ig a fizetési határidő megegyezik a teljesítési időponttal, 2016. január 1-je utáni számlák esetében pedig a 60. napot kell teljesítési időpontnak tekinteni.Figyelembe kell venni, hogy az Áfa-tv. 58. §-ának (3) bekezdése szerint az elszámolt időszak nem haladhatja meg a 12 hónapot, és ez a szabály a kérdéses időszak teljes egészére érvényes volt. Mindez azt jelenti, hogy az elmaradt számlázást 12 hónaponként teljesíteni kell.Azoknak a hónapoknak, amelyekre a 12. hónap esik, az adóbevallását önellenőrzéssel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5019

4. találat: Berfeladas onellen?rzese

Kérdés: Kerdes: Koltsegvetesi szerv 2016. decemberi berfeladasaban onellen?rzesek miatt az egyik ado-nemen minusz osszeg szerepel. Amikor 2017. januarban a KIRA-lista alapjan konyvelesre kerul a berfeladas, akkor a vegleges kotelezettsegvallalas minusz szam lesz igy. Mi a helyes eljaras ilyenkor, amikor nincs meg az adott rovaton targy-evi penzforgalom, hanem a berfeladas miatt lesz a vegleges kotelezettsegvallalas minuszos?
Részlet a válaszból: […]követelése van a NAV-val szemben. Ezt a mú‹uszos összeget át
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. május 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4453
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

5. találat: Áfa-visszaigénylés önellenőrzéssel

Kérdés: Önkormányzatunk 100 százalékos tulajdonában lévő kft. havi áfabevallásra kötelezett. A kft. áfabevallásában nem adta meg a visszaigénylés jogcímkódját, így a következő adómegállapítási időszakra átvihető követelése keletkezett. Az adott időszak vonatkozásában a kft. néhány hónappal később önellenőrzést kénytelen végrehajtani, amely során az általa fizetendő áfa összege növekszik. A tárgyidőszakban megállapított fizetendő adó együttes összegének és a levonható adónak helyesbített különbözete még így is negatív, a visszaigénylésre jogosító összeg értékhatár feletti. Ilyen esetben a kft. vizsgálhatja-e az önellenőrzés időpontjában a visszaigénylési jogosultságát, vagy következő időszakra átvihető követelésként kell kezelnie az önellenőrzés eredményeként megváltozott negatív különbözetet?
Részlet a válaszból: […]az adóalanynak valóban megvolt a lehetősége, hogy az Áfa-tv. 131. §-ának (2) bekezdése szerinti két lehetőség közül válasszon. Ebben az esetben tehát, ha a visszaigénylés az Áfa-tv. 186. §-a szerinti feltételei már az önellenőrzés előtt is fennálltak, azonban az adóalany mégis az Áfa-tv. 131. §-ának (1) bekezdése szerint fennálló negatív adókülönbözet következő adómegállapítási időszakra való továbbgörgetését választotta, akkor ezen választását - figyelemmel az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 49. §-ának (1) bekezdésére - abban az esetben sem módosíthatja, ha az önellenőrzés eredményeként az elszámolandó adó változik.Amennyiben az önellenőrzést megelőzően az Áfa-tv. 131. §-ának (1) bekezdése alapján megállapított negatív különbözet vonatkozásában az Áfa-tv. 186. §-ában írt feltételek nem álltak fenn, akkor az adóalany nem élhetett az Áfa-tv. 131. §-ának (2) bekezdése szerinti választási jogával, így az Art. 49. §-ának (1) bekezdése szerinti választásról sem beszélhetünk. Az Áfa-tv. 131. §-ának (2) bekezdése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3400
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

6. találat: Számla helyesbítése

Kérdés: Közüzemi szolgáltatásainkat üzemeltető társaságunk (továbbiakban: X) egy céggel (továbbiakban: Y) megbízási szerződést kötött. 2009-ben az X cég alapdíjat számlázott ki Y társaságnak, melyet egy harmadik (Z) cég rendezett. Ezt követően a vevő kérte, hogy a számlát osszuk meg úgy, hogy annak egy részét Z társaság nevére állítsuk ki. Ez megtörtént, és kiküldtük a számlát 2009-ben Z-nek és Y-nak is. Y társaság rendezte tartozását, Z azonban 2010-ben visszaküldte azzal, hogy nem állapodtak meg Y-nal, ezért nem fizetik ki. Ezt követően X társaság lesztornózta a számlát, és kiállított egyet az eredeti vevő Y felé ugyanazzal a tartalommal. Van-e önellenőrzési kötelezettségünk?
Részlet a válaszból: […]merül fel, mivel a helytelenül kiállított bizonylatban az adóalapot, adómértéket illetőleg adóösszeget érintő változás nem állt be, vagyis nem merült fel olyan körülmény, amely miatt az adóbevallásban leírt adatok módosításra szorulnak. Értelemszerűen a hibásan kiállított számla helyett helyesen kiállított számlát a teljesítés időpontját magában foglaló bevallást megalapozó bizonylatokhoz kell csatolni, és az elévülési idő végéig megőrizni. Abban az esetben azonban, ha az ügylet teljesítési időpontját magában foglaló adóbevallási időszakban elmulasztotta bevallani[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. február 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2825
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

7. találat: Tevékenység miatti támogatás

Kérdés: Alapítványunk üzemeltetéséhez, reklámköltségekhez államháztartási támogatásban részesült 2004., illetve 2005. évben. Ezenfelül uniós támogatást is kapott. A támogatásokat kizárólag áfaköteles közhasznú tevékenységére kapta. Tekintettel arra, hogy a tevékenység egy százaléka adómentes volt, ezért a régi áfatörvényszabályok szerint arányosítottunk a törvényben meghatározott képlet segítségével. Kérdésem arra vonatkozik, hogy az EU bírósági ítélet alapján önellenőrzéssel visszakaphatom-e a támogatások miatt levonásba nem helyezett adóösszeget? Az önellenőrzést úgy végezném el, hogy az áfaköteles és az áfamentes bevételt arányosítanám a törvény szabályai szerint, és a támogatásokat teljes egészében kihagynám.
Részlet a válaszból: […]alapján a 3. számú melléklet I. részében foglaltak alkalmazásával különíthette el helyesen a levonásba helyezhető adót. Úgy látom tehát, hogy helyesen vonta be a számításba a kapott támogatásokat. A régi Áfa-tv. arányosításra vonatkozó - 2004. május 1-jétől 2005. december 31-éig hatályos - rendelkezéseinek alkalmazásával összefüggésben az Európai Közösségek Bíróságának C-74/08. (PARAT) ügyben hozott ítélete az Áfa-tv. 38. § (4) bekezdésében foglaltak szerint nem értelmezhető, a régi Áfa-tv. 38. § (4) bekezdés rendelkezése a közösségi előírásokkal összeegyeztethető.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. november 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2509
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

8. találat: Oktatás

Kérdés: Tevékenységünk végzéséhez munkavállalóink szakképzéséről mi magunk gondoskodunk. Ennek érdekében egy oktatási szolgáltatást nyújtó cégnél egy hároméves tanfolyam keretében veszünk igénybe oktatást. A cég az oktatással összefüggésben annak megkezdését megelőzően előleget szedett be tőlünk, melyre áfát számított fel. Véleményünk szerint azonban adómentesen kellett volna számláznia, mivel akkreditált oktatást rendeltünk meg. A szolgáltató tájékoztatása szerint a program akkreditációja még folyamatban van a Felnőttképzési Akkreditáló Testületnél. A végszámlában a tanfolyam kezdetének időpontját tekintik teljesítési időpontnak, és az akkreditáció birtokában tárgyi adómentesen állítják ki majd a számlát, melyből levonásra kerülne az előleg áfás összege. Helyesen jár el a kft.?
Részlet a válaszból: […]az Áfa-tv. 85. § (3) bekezdésében foglaltaknak kell megfelelnie. Az Áfa-tv. 85. § (1) bekezdés j) pontja alapján az a szolgáltatásnyújtás minősül adómentesnek, amelyet óvodai, tanári, oktatói, nevelői tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít a köz- és felsőoktatás, továbbá a jelzett paragrafus (2) bekezdésben meghatározott egyéb oktatás keretében, ideértve az előzőekben felsoroltakhoz kapcsolódó magánóraadást is. Az Áfa-tv. 85. § (2) bekezdés b) pontja szerint az egyéb oktatás körébe tartozik a felnőttképzésről szóló törvény alapján szervezett és akkreditált, illetőleg egyéb jogszabály alapján szervezett oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás. Megítélésem szerint a kérdéses esetben, ha a tanfolyam I. félévének lezárását megelőzően a konkrét, folyamatban lévő tanfolyami oktatás az akkreditációt megkapja, s ezáltal az Áfa-tv. 85. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltaknak megfelelő, a felnőttképzésről szóló törvény alapján szervezett és akkreditált képzéssé válik, az oktatási szolgáltatás adómentes (feltéve hogy annak egyéb jogszabályi feltételei is fennállnak). Az oktatás adómentessége esetén a 25%-os áfakulccsal kibocsátott számlát[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. október 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2498

9. találat: 2005. évi AVOP támogatás áfája

Kérdés: Intézményünk AVOP támogatásban részesült 2005. évben. A pályázati feltételek szerint ki kellett számítani a támogató által szabott képlettel a támogatás miatt levonásba nem helyezhető adó összegét, melyre kiegészítő támogatás formájában fedezetet kaptunk. Az így kiszámított összeg azonban kevesebb volt, mint amit az akkori áfaszabályok szerint a támogatás miatti arányosítás okán ténylegesen nem helyezhettünk levonásba. A kérdésem tehát az volna, hogy az az áfaösszeg, amit a támogatásból nem kaptunk meg, utólagosan visszaigényelhető-e a Közösségi Bíróság döntése nyomán megnyílt lehetőségnek megfelelően?
Részlet a válaszból: […]egészére. Azon le nem vonható áfarészre, amelyre az AVOP keretében kapott támogatás fedezetet nyújtott, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 124/C. § (3) bekezdésének a) pontja és 124/D. § (5) bekezdése alapján utólagos levonási jog nem érvényesíthető, tekintve hogy az a folyósított támogatásból megtérült. A le nem vonható áfa másik - támogatásból nem fedezett - része azonban már tényleges teherként jelentkezett, ha a régi Áfa-tv. hivatkozott előírásai alapján (az arányosítás miatt) le sem vonhatták annak összegét. Amennyiben ez a teher egyértelműen a 2004. május elsejétől 2005. december 31-ig fennálló - az Európai Közösségek Bírósága C-74/08. számú ügyben hozott ítélete alapján a közösségi joggal ellenétes -, adóalapot nem képező államháztartási támogatással összefüggő, az adólevonást korlátozó szabályozásból fakadt, a hivatkozott ítéletben foglaltak nem hagyhatók figyelmen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. szeptember 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2468

10. találat: Áfalevonási jog gyakorlása

Kérdés: Gazdálkodásunk során időközönként előfordul, hogy az igénybe vett szolgáltatásokról kiállított számla nem érkezik meg a teljesítéssel azonos adómegállapítási időszakban. Kérdés, hogy levonási jogunkkal mikor élhetünk. Ha a számla nem áll rendelkezésünkre, de tudjuk, hogy postán érkezik, levonhatjuk-e az áfát? Ha esetleg nem, akkor önellenőriznünk kell, amikor megérkezik, vagy abban az adómegállapítási időszakban vehetjük figyelembe, amikor megérkezik?
Részlet a válaszból: […]meghatározott tárgyi feltétel személyes rendelkezésére állása esetén nyílik meg. Tekintettel tehát arra, hogy az adólevonási jog megnyílása nem függ az előzetesen felszámított adót tartalmazó bizonylat birtoklásától, ezért ha az Áfa-tv. által előírt bizonylat az adólevonási jog megnyílásának adóbevallási időszakát magában foglaló időszakban nem állt személyes rendelkezésére, akkor az adóalany az elévülési időn belül a tárgyi feltétel birtokában akár a szóban forgó időszakra visszamenőleg önellenőrzéssel is gyakorolhatja e jogát. (Természetesen az adólevonási jog önellenőrzés nélkül gyakorolható a levonási jog keletkezésének időpontját is tartalmazó adómegállapítási időszakról benyújtott bevallásban, ha a számla - megkésve bár - a bevallás benyújtására előírt határidő leteltét megelőzően az adózó rendelkezésére áll.) Mindebből következően egy elkésett bizonylat esetén az adóalany - függetlenül attól, hogy az adólevonási joga az Áfa-tv. rendelkezései alapján anyagi jogi értelemben megnyílt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. szeptember 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2131
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
| 1 - 10 | 11 - 19 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést