Térítés nélkül átadott zöldségek

Kérdés: Az étkezést az intézményfenntartó társulás által üzemeltetett konyha végzi, mely az önkormányzat által megtermelt zöldségeket is felhasználja a főzéshez. Ezért nem fizet az önkormányzatnak, csak szállítólevéllel, értékkel megérkezik a konyhába. Hogy kellene ezt lekönyvelnünk a konyha, illetve az önkormányzat nyilvántartásaiban? A megtermelt zöldség rovaton költségként jelentkezzen a konyhánál, hogy az étkezés állami támogatásának elszámolásánál ez beszámítódjon tényleges költségként, mint ahogyan a többi beszerzett alapanyag is?
Részlet a válaszából: […] Az önkormányzatnak az általa megtermelt, térítés nélkül átadott zöldségeket késztermék térítés nélküli átadásaként kell elszámolni a 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet előírásai szerint az alábbi módon:1. Ráfordítás elszámolása a pénzügyi számvitel szerintT8434...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2019. január 15.

Ingatlan térítés nélküli átadása

Kérdés: Települési önkormányzat a tulajdonában lévő felépítményes ingatlant kívánja egy másik államháztartási szervezet részére térítés nélkül tulajdonba adni. Az ingatlanra vonatkozó aktuális értékbecslés rendelkezésre áll, mely szerint az aktuális piaci érték többszöröse a könyv szerinti értéknek. Az önkormányzat jelenleg ingatlanok esetében nem él a piaci értéken történő értékelés lehetőségével.
Kérjük szíves tájékoztatásukat a következőkről:
1. Az átadást megelőzően a költségvetési év során élhet-e az önkormányzat ezen egyetlen ingatlan vonatkozásában a piaci értéken történő értékelés lehetőségével, és ezáltal év közben módosíthatja-e az önkormányzat a számviteli, kataszteri értéket tárgyi ingatlannál az értékbecslés szerinti összegre?
2. Van-e különbség az értékelési lehetőségben abban az esetben, ha az átadás a mérleg fordulónapjáig megtörténik, illetve ha arra csak a mérlegkészítésig, vagy azt követően kerül sor?
3. Ha egy konkrét ingatlan esetében él az önkormányzat a valós értéken történő értékelés lehetőségével, akkor azt kötelezően ki kell terjesztenie valamennyi ingatlanra, vagy szabadon dönthet erről egyedileg?
4. A valós értéken történő értékelést mely szabályzatokban kell meghatározni, melyek az előírások kötelező tartalmi, formai elemei?
5. Eltérően kell-e eljárni, ha a felépítményes ingatlan ellenérték fejében cserél gazdát, vagy ha államháztartáson kívülre kerül a tulajdonjog?
Részlet a válaszából: […] Az Szt. 57. §-ának (3) bekezdése szerint amennyiben az 58. § (5) bekezdése szerinti befektetett eszköz piaci értéke jelentősen – 10%-kal, de legalább százezer forinttal – meghaladja a visszaírás utáni könyv szerinti értéket (a nyilvántartásba vételkor megállapított...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. november 27.

Térítésmentes átadás

Kérdés: Önkormányzati alrendszer térítésmentesen átad befektetett eszközt saját fenntartójának, önkormányzatának. Miért kell a 412-es T oldalán könyvelnem az eszköz (nettó) értékét, hiszen az önkormányzatnál jelenik meg növekedésben és csökkenésben is az eszköz?
Részlet a válaszából: […] A 412-es számlát vagyonkezelésbe adás vagy vagyonkezelésbe vétel esetén alkalmazzák. Javasoljuk annak tisztázását, hogy a megállapodás, szerződés pontosan miről szól. A térítésmentes átadás a 8-as és 9-es főkönyvi számlacsoport alkalmazásával történik. A?könyvelése a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. május 29.

Államháztartáson kívülre történő eszközátadás áfája

Kérdés: A települési szerb nemzetiségi önkormányzatunk készíttetett egy zászlótároló vitrint, amelyet azután térítésmentesen átadott a Szerb Egyháznak. Az államháztartáson kívülre történő eszközátadás miatt keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a nemzetiségi önkormányzatnak? Úgy gondoljuk, hogy nem, mert nem volt a beszerzéskor sem áfalevonási joga, illetve nem áfaalany. Ha nincs áfafizetési kötelezettsége a térítésmentesen átadáshoz kapcsolódóan, akkor áfabevallást sem kell készítenie?
Részlet a válaszából: […] A térítés nélkül átadott termékek miatt áfafizetési kötelezettség az Áfa-tv. 11. §-a alapján akkor keletkezik, ha az előállítással kapcsolatban volt áfalevonási joga az átadónak. Az alanyi adómentes szervezeteknek a belföldi ügyleteikkel kapcsolatban nincs áfalevonási...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. május 29.

Egyesületi beruházás – önkormányzati tulajdonú ingatlanon

Kérdés: Önkormányzatunk használatra átadta egyik épületét egy, a településen működő egyesület részére. Az egyesület az önkormányzati tulajdonú ingatlanon értéknövelő beruházást hajtott végre, melyet a könyveiben mint idegen tulajdonon végzett beruházást tart nyilván. Az egyesület nem alanya az áfának, a beruházás értéke után nem vont le áfát. Az egyesület a továbbiakban nem kívánja fenntartani a tevékenységét, és az önkormányzatnak térítésmentesen át kívánja adni a beruházás értékét. A térítésmentes átadással kapcsolatban az érintett feleknek keletkezik-e valamilyen adófizetési kötelezettsége?
Részlet a válaszából: […] A kérdés szerint az egyesület nem alanya az áfának, és a beruházás után alanyi mentes jogállása okán nem vonhat le előzetesen felszámított áfát. A beruházás értékét az egyesület adja át az önkormányzatnak. Az egyesület az, ami kivonja a gazdasági tevékenysége...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 17.

Erdőgazdálkodás számvitele

Kérdés: Az önkormányzat saját erdejéből fát termel ki. A kitermelésre és a szállításra egy külső vállalkozóval kötött szerződést. A vállalkozó számlát állít ki az önkormányzat részére tűzifa kitermelése és szállítása megnevezéssel. A fát az önkormányzat és intézményei épületeinek fűtésére használjuk fel. A vállalkozó annyi fát termel ki, amennyi azonnal felhasználásra is kerül. Kérem, szíveskedjenek levezetni ennek a könyvelését!
Részlet a válaszából: […] Az Szt. 26. § szerint:"(1) A tárgyi eszközök között a mérlegben azokat a rendeltetésszerűen használatba vett, üzembe helyezett anyagi eszközöket (földterület, telek, telkesítés, erdő, ültetvény, épület, egyéb építmény, műszaki berendezés, gép, jármű, üzemi és...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. április 17.

Önkormányzati tulajdonú út felújítása

Kérdés: Városunkban egy új gazdasági tevékenység végzésére irányuló vállalkozás jelent meg, új telephelyet épít a településünkön. A vállalkozás az általános forgalmi adó alanya, adólevonási jogával él. A vállalkozás – a vállalkozása érdekében – a telephelyére vezető utat saját költségén felújítaná. A beruházás építésiengedély-köteles. Az út az önkormányzatunk tulajdonában van, a forgalomképtelen törzsvagyonban szerepel. Önkormányzatunk az áfa alanya, de adólevonási jogát ebben az esetben nem gyakorolhatja. Az önkormányzatnak jelenleg nem áll rendelkezésére forrás arra, hogy az utat felújítsa, de hozzájárulna ahhoz, hogy saját költségén a beruházást/felújítást a vállalkozás megvalósítsa. Szeretnénk, ha az utat a vállalkozás felújítaná, hiszen nekünk is érdekünk, hogy a munkahely jól megközelíthető, biztonságos legyen. Az utat átadnánk a vállalkozásnak, hogy az idegen ingatlanon végzett beruházást elvégezze, majd térítésmentesen visszaadja a felújított utat. A vállalkozás a térítésmentes átadásról milyen számlát állít ki? Élhet-e a vállalkozás az adólevonási jogával? A vállalkozás ivóvíz-, szennyvíz-gerincvezetéket és burkolt árkot épít az új telephely kialakítása miatt. Az építkezés befejezését követően ezeket is térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába kívánja adni. Ebben az esetben mi a helyes eljárás, milyen számlát állít ki a vállalkozó a térítésmentes átadásról, élhet-e áfalevonási jogával?
Részlet a válaszából: […] Az Áfa-tv. 14. §-a alapján az ingyenesen nyújtott szolgáltatás, termék vállalkozástól idegen célokra történő ingyenes átadása áfafizetési kötelezettséget keletkeztet, feltéve, hogy a termék vagy annak alkotórészeinek szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt részben...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. február 6.

Térítés nélkül átadott termékek

Kérdés: Dolgozónak vagy egyéb személynek juttatott adomány térítés nélküli átadásnak minősül, áfafizetési kötelezettség keletkezik. Ezt önköltségi ár után kell számolni – mert akkor nagyon magas lesz az áfa alapja –, vagy úgy működik, mintha értékesítés lenne, tehát piaci áron kell az áfát megfizetni, és itt is készletérték-különbözetet elszámolni?
Részlet a válaszából: […] A térítés nélkül átadott termékek miatt áfafizetési kötelezettség az Áfa-tv. 11. §-a alapján akkor keletkezik, ha az előállítással kapcsolatban volt áfalevonási joguk. Ha alapvetően a terményeket értékesítik vagy saját intézménynek, vagy lakosságnak, és egy kis...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 7.

Ingyenes átadáshoz kapcsolódó áfafizetési kötelezettség

Kérdés: Az önkormányzat által lebonyolított startmunka mintaprogramok működése kapcsán az önkormányzat konyháját működtető – önkormányzat által alapított – intézménynek kerül térítésmentesen átadásra a közfoglalkoztatottak által megtermelt mezőgazdasági termény, amelyet a konyha közétkeztetéshez szükséges nyersanyagként használ fel. Azon termények, amelyek felhasználására a közétkeztetés során nincs szükség, nem kerülnek átadásra, hanem elsősorban az önkormányzat szociális rendeletében foglaltak szerint, rászorultság alapján kerül kiosztásra. Amennyiben még ezek után marad feleslegessé vált készlet, akkor azt az önkormányzat értékesíti. Tekintettel arra, hogy az önkormányzat áfaalany, az értékesítés is áfával növelten történik. Az önkormányzat a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó beszerzések tekintetében az áfát nem vonja le, mivel ezen tevékenységnek a célja kötelező önkormányzati feladatellátások (közétkeztetés, szociális ellátások) segítése és nem pedig az értékesítés. Véleményünk szerint ezen tevékenység nem meríti ki az adóköteles gazdasági tevékenység fogalmát, ezért az önkormányzati intézménynek történő ingyenes átadás után nem számítunk fel áfát. Kérdésünk az, hogy helyes-e az ingyenes átadásra vonatkozó áfát érintő értelmezésünk?
Részlet a válaszából: […] Az Áfa-tv. 14. §-ának (1) bekezdése értelmében ellenérték fejében teljesített szolgáltatásnyújtás az is, ha az adóalany a terméket másnak ingyenes használatba adja, ingyenesen átadja, feltéve hogy a szolgáltatáshoz kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. június 20.

K”znevel‚si int‚zm‚nyek műk”dtet‚se

Kérdés: K‚rd‚s: Int‚zm‚nynkt‹l a fenntart˘ d”nt‚se szerint a k”znevel‚si int‚zm‚nyek műk”dtet‚se 2016. janu r 1-j‚t‹l Łj int‚zm‚nyhez kerlt. Ez az Łj int‚zm‚ny megkapta a vagyont ‚s a befektetett eszk”z”k tart˘s haszn lati jog ‚rt kapott bev‚telelhat rol st. Az a k‚rd‚snk, hogy a befektetett eszk”z”k, illetve az elhat rol s kivezet‚s‚t hogyan k”nyveljk az  tad˘n l, illetve az  tvev‹n‚l?
Részlet a válaszából: […] Mivel új fenntartójuk lett 2016. január 1-jétől, és a vagyon átkerült a régi fenntartótól az újhoz (feltételezhetően térítésmentesen), ezért a vagyonátadást a hozzá tartozó gazdasági eseményekkel együtt térítésmentes átadás-átvételként könyvelik. A kérdés szerint...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. május 23.
1
3
4
5
11