Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott védőital tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Védőital-felhasználás

Kérdés: Hogyan tudjuk bizonyítani, hogy az intézményünknél vásárolt ásványvíz védőitalként került felhasználásra? Kizárólag adóköteles tevékenységünk van. A védőital áfáját levonhatjuk?
Részlet a válaszból: […]során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet 4. számú mellékletének 7. pontja is.A védőitalt az SzCsM-EÜM rendeletben foglalt feltételek esetén kötelező a munkáltatónak biztosítani. Az SzCsM-EÜM rendeletben foglaltaknak megfelelően biztosított védőital mentes az szja alól, a munkáltatót nem terheli szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség, a munkavállalótól nem kell levonni járulékokat.Ha a munkáltató által juttatott ásványvíz a fentiek alapján nem minősül védőitalnak, akkor az ásványvíz biztosítása egyes meghatározott juttatásként adóköteles, feltéve, hogy a dolgozók egyéni fogyasztása személyenként nem határozható meg. A?juttatás szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15% személyijövedelemadó- és 17,5% szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik a munkáltatónak a juttatás hónapjára tekintettel.Áfában azonban nincs jelentősége annak, hogy az ásványvizet reprezentáció, dolgozói juttatás vagy védőital céljára használták-e fel. Az Áfa-tv. 124. §-a (1) bekezdésének k) pontja az italt terhelő előzetesen felszámított általános forgalmi adó levonását tiltja, és mivel a védőital nincs kivételként nevesítve, a levonási tilalom vonatkozik a védőitalra is. Tehát a munkáltató által biztosított ásványvíz akár védőitalnak minősül, akár nem, a beszerzéshez kapcsolódó áfa nem helyezhető levonásba. Az Áfa-tv. tételes levonási tilalma miatt nem kell vizsgálni, hogy a kiadás adóköteles tevékenység érdekében[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5035
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Védőital számvitele

Kérdés: Intézményünknél a szolgálatot teljesítő rendőri állomány védőitalt kap az aznap szolgálatot teljesítő állományi létszám alapján (nyáron palackos ásványvizet, illetve télen teát a jogszabályoknak megfelelően). A védőital megvásárlása kapitányságonként egyben történik, és a szolgálatot teljesítő rendőröknek osztják ki. Adózás szempontjából milyen ERA-kódon, illetve főkönyvi számlaszámon kell elszámolni ezt a kiadást?
Részlet a válaszból: […]az élelmiszerek, élelmezési nyersanyagok beszerzése után fizetett vételárat,b) az irodai papír és a nyomtatványok beszerzése után fizetett vételárat, továbbá minden, irodai célt szolgáló anyag - így különösen irattartó, tűzőgép, irodai kapcsok, naptár, ceruza, toll, radír, ragasztó, lyukasztó - beszerzése után fizetett vételárat,c) a nyomtatási, sokszorosítási feladatokkal összefüggő anyagok - így különösen festék, festékpatron - beszerzése után fizetett vételárat,d) a tüzelőanyagok, folyékony és gáznemű energiahordozók, járművekhez hajtó- és kenőanyagok beszerzése után fizetett vételárat,e) a fogvatartottak, ellátottak ruházata, valamint a ruházati költségtérítésnél nem szerepeltethető munka- és védőruha beszerzése után fizetett vételárat, ésf) mindazon anyagok beszerzése után fizetett vétel­árat, amelyek nem számolhatók el szakmai anyag beszerzéseként.A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3926
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,