Munkahelyi étkeztetés elszámolása
Kérdés
A munkahelyi étkeztetés nálunk nem saját konyháról történik. Helyes-e az elszámolásunk? Bruttó módon végezzük: – megvásároljuk a dolgozóknak (vásárolt élelmezés), – eladjuk (kiszámlázzuk), az alkalmazottak befizetésére könyveljük, – számla alapján elszámoljuk az étkezési hozzájárulást.
Megjelent a Költségvetési Levelekben 2005. június 7-én (46. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 1105
[…] részből tevődik össze: a vállalkozó által szállított étel költsége és a melegítőkonyha rezsije. Ezen költségek figyelembevételével állapítják meg az étkezést igénybe vevők térítési díját. A meleg ételt szállító számlájában szereplő kiadást az 56, 57 számlacsoportok megfelelő főkönyvi számláján kell kimutatni. Az étkezési hozzájárulás összegét a személyi juttatások között kell elszámolni. A 91. számlacsoportban étkezési térítési díjként az étkeztetés teljes költségének meg kell jelennie, vagyis – bevételként el kell számolni a munkáltató által adott étkezési hozzájárulást és – a dolgozó által fizetett térítés összegét, amely tartalmazza a vásárolt élelmezés […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*