Közszolgáltatási szerződés


Kérdésem a 2008. XCIX. törvény 13. §-ával kapcsolatos. Az önkormányzat közszolgáltatási szerződést köt az előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezettel. A szerződésben meghatározzák, hogy a szervezet ingyen előadásokat tart, fellép önkormányzati rendezvényeken, a színháztermet ingyen az önkormányzat rendelkezésére bocsátja, ingyenjegyeket biztosít stb. Az önkormányzat vállalja, hogy a közhasznú feladat ellátását támogatja. A szervezetnek elszámolási kötelezettséget (tételes, számlamásolatok) ír elő.
- Az adószakértő szerint nem jó a szerződés, mert ha elvárok valamit, akkor az szolgáltatás, nem támogatás, tehát le kell számlázni. A szerződéssel kapcsolatosan a jogászok véleménye is eltérő.
- A támogatás elszámolásakor elfogadhatóak-e
rezsiszámlák, vagy csak a szerződésben megfogalmazott feladatokhoz kapcsolódó költségek?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. október 30-án (171. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3299

[…] ismeretének birtokában is nagyon nehéz megítélni, így nem meglepő, hogy a jogászok és az adószakértő véleménye eltérő. Ebben a témakörben sok adóper is született, ezért nem vállalkozhatunk a konkrét ügy eldöntésére, csak szempontokat tudunk adni az adóalapot nem képező működési támogatás és a szolgáltatás ellenértékének elhatárolásához.Elnevezésétől függetlenül ellenértéknek tekintendő a támogatás, ha:– A támogatás konkrét szolgáltatás megrendelésének ellenértéke, a támogató szolgáltatás megrendelőjeként lép fel, és a felek erre irányuló szerződést kötöttek.– A fizetett pénzösszeg és a nyújtott szolgáltatás arányos egymással.– A nyújtott szolgáltatás és a fizetett pénzösszeg között ok-okozati összefüggés van.Ha támogató elszámolási kötelezettséget ír elő, az önmagában nem minősül ellenszolgáltatásnak. Ha a támogatást kimondottan a szerződésben meghatározott konkrét feladatokra, pl. meghatározott helyen és időben történő fellépések ellenértékeként utalták, akkor az áfás ellenérték.Ha évente többmilliós támogatást utal az önkormányzat az előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetnek általános közművelődési feladatok ellátására, akkor nem valószínű, hogy évi egy vagy néhány ingyenes fellépés mint nyújtott szolgáltatás arányban áll a fizetett pénzösszeggel. Azt is indokolt lenne megvizsgálni a kérdés megítélése szempontjából, hogy a támogatást az önkormányzat ezeknek az ingyenes fellépéseknek az ellenértékéül utalja-e? Meghatározták-e a szerződésben az ingyenes fellépések ellenértét, és ennek fedezetére utalt át pénzösszeget az önkormányzat, vagy az éves támogatást, illetve annak időarányos részét utalja havonta, függetlenül attól, hogy az adott hónapban volt-e ingyenes fellépés vagy sem? […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.