Gazdasági vezető végzettsége


A munkaköröm további ellátásához szükséges-e az államháztartási mérlegképes végzettség megszerzése, az alábbiakra tekintettel:
- -1989-ben szereztem vállalkozói szakon mérlegképes végzettséget, és közgazdászdiplomával rendelkezem,
- -2000-től dolgozom költségvetésben, először 6 évig gazdasági vezetőként, majd ugyanannak az intézetnek az első számú vezetőjeként 6 évig, és tavalytól ismét egy másik költségvetési intézet gazdasági vezetője vagyok.
Amennyiben szükséges, milyen végső határidővel?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. június 17-én (197. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3724

[…] nyilvántartásban, és rendelkeznie kell a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel, kivéve ha az Szt. 150. §-ának (1) és (2) bekezdései szerinti feladatokat ellátó, a gazdasági vezető irányítása alatt álló alkalmazottak közül legalább egy rendelkezik az (1) bekezdés szerinti szakképesítéssel, szerepel az Szt. 151. §-ának (3) bekezdése szerinti nyilvántartásban, és rendelkezik a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel. A 11. § (4a) bekezdése szerint gzadasági szervezettel nem rendelkező önkormányzati hivatal, illetve más költségvetési szervek tervezési, gazdálkodási, finanszírozási, beszámolókészítési feladatot ellátó szervezet (GESZ, GAMESZ, Elszámoló házak stb.) vezetőjének meg kell felelnie a gazdasági vezetőkre vonatkozó előírásoknak.A kérdés szerint a jogszabályi feltételeknek megfelel a végzettsége, mivel rendelkezik felsőoktatásban szerzett végzettséggel és okleveles könyvvizsgálói vagy államháztartási mérlegképes könyvelői szakképesítéssel, vagy az engedélyezés szempontjából ezzel egyenértékű szakképesítéssel rendelkezik. Ezeknek a feltételeknek a közgazdászdiploma felel meg. Ezenkívül több mint öt év szakmai gyakorlattal is rendelkezik.2013. március 12-től – emellett – elfogadható bármely mérlegképes könyvelői szakképesítés és gazdasági vezetői, belső ellenőri, érvényesítői, pénzügyi ellenjegyzői vagy az Szt. 150. §-ának (1) és (2) bekezdései szerinti feladatok ellátásában költségvetési szervnél legalább ötéves igazolt szakmai gyakorlat is, amivel a kérdező szintén rendelkezik.A rendelet előírása szerint a gazdasági vezetőnek szerepelnie kell a nemzetgazdasági miniszter által vezetett könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásában, és rendelkeznie kell a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel. Ez alól kivétel, ha a gazdasági vezető irányítása alatt álló alkalmazottak közül legalább egy rendelkezik a számviteli törvény 150. §-ának (1) bekezdése szerinti szakképesítéssel, szerepel a 151. § (3) bekezdése […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.