Önkormányzat gazdálkodási feladatainak ellátása


Önkormányzati szférában, polgármesteri hivatalnál gazdálkodással összefüggő feladatokat (pl. könyvelés, pénztár kezelése) végezhet-e megbízási szerződéssel külső vállalkozó? Illetőleg olyat is tapasztaltunk, miszerint közfoglalkoztatás keretében alkalmazott személyre bízták a pénztárak kezelését. Ez lehetséges? Vagy az ilyen jellegű feladatokat kizárólag köztisztviselő végezheti?
Az Ávr. 9. §-ának (3) bekezdése szerint a költségvetési szerv működtetésével, üzemeltetésével, a vagyon használatával, hasznosításával, védelmével kapcsolatos feladatok ellátása a gazdasági szervezeten kívül, szolgáltatás megrendelésével is történhet. Kérdés, hogy a könyvelés, pénztárkezelés besorolható-e a "szerv működtetésével" kapcsolatos feladatok közé?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. augusztus 12-én (199. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3768

[…] szolgáltató bevonásával nem látható el. Ezen feladatokat vagy a költségvetési szerv saját gazdasági szervezetének, vagy a költségvetési szervhez kijelölt másik költségvetési szerv gazdasági szervezetének kell elvégezni.Közfoglalkoztatási jogviszony olyan munkára létesíthető, amelya) e törvényben meghatározott feladat, továbbá törvény által előírt állami feladat vagyb) a helyi önkormányzatokról szóló törvényben elő­írt kötelező vagy önként vállalt feladat, vagyc) a nemzetiségek jogairól szóló törvényben előírt kötelező vagy önként vállalt feladat, vagyd) a helyi vagy azon túlmutató közösségi – így különösen – egészségmegőrzési, szociális, nevelési, oktatási, kulturális, kulturális örökség megóvása, műemlékvédelmi, természet-, környezet- és állatvédelmi, gyermek- és ifjúságvédelmi, a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével sport-, közrend- és közlekedésbiztonsági, ár- és belvízvédelmi célú, közforgalom számára megnyitott út, híd, alagút fejlesztéséhez, fenntartásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó szükségletek kielégítését szolgáló feladat vagye) a kormány által meghatározott közösségi célok megvalósítását elősegítő feladatellátására vagy a feladatellátás feltételeinek megteremtésére irányul, és annak ellátására törvény nem ír elő közszolgálati vagy kormányzati szolgálati jogviszonyt.A Kttv. a közigazgatási szerv közhatalmi, irányítási, ellenőrzési és felügyeleti hatáskörének gyakorlásával közvetlenül összefüggő, valamint ügyviteli feladatok ellátására […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.