Önkormányzat saját előállítású mezőgazdasági terményének értéke
Kérdés
Az önkormányzat a saját előállítású mezőgazdasági termény értékét csak önköltségszámítással határozhatja meg, vagy értékelheti piaci alapon is? Esetleg dönthet-e úgy, hogy a mindenkori piaci érték alatt 15%-kal tartja nyilván a készletet?
Ha az önkormányzat termeli meg a terményt, és a saját konyháján (nem külön intézményként működik) használja fel, akkor is kell-e térítésmentes átadás?
Megjelent a Költségvetési Levelekben 2016. november 29-én (236. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4342
[…] megelőzően a termelés, a feldolgozás valamely fázisában vannak, vagy amelyek feldolgozott, elkészült állapotban értékesítésre várnak, tehát a saját előállítású mezőgazdasági termények értékét is. Az Áhsz. 16. §-ának (7) bekezdése alapján a saját előállítású mezőgazdasági termények bekerülési értéke az Szt. 62. §-ának (2) bekezdése szerinti előállítási érték, amely lehet a törvény 51. §-a szerinti közvetlen önköltség, az átlagos (súlyozott) közvetlen önköltség, vagy a FIFO-módszer szerint meghatározott közvetlen önköltség. A jogszabály a saját előállítású készletek, azaz a saját előállítású mezőgazdasági termények esetében csak a fentiek szerint meghatározott nyilvántartási érték alkalmazását írja elő, a piaci értéken, illetve más egyéb módon (számviteli politikában szabályozott saját […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*