Európai uniós pályázat


2015. évben a KEOP 5.6.0-12-2013-0018 “Komplex energetikai fejlesztés”, valamint a TIOP 3.3.1/A-12/2-2013-0014 “a kormányablakokat befogadó ingatlanok komplex akadálymentesítése” elnevezésű projektek esetében sajátos helyzet alakult ki az időbeli elhatárolás elszámolásánál. A fenti két projekt európai uniós forrásból 100%-ban támogatott volt, viszont a teljes támogatás összege 2015. év végéig ténylegesen nem érkezett meg bankszámlánkra, hanem a projekt zárását követően 2016-ban. A problémát az okozza, hogy a beruházások 2015-ben befejeződtek, de a projekt költsége 2015-ben uniós forrásból csak részben kerültek megtérítésre, így a különbözetet a kormányhivatal saját költségvetéséből előlegezte meg. A TIOP-3.3.1 projekt esetében 2015. december 20., a KEOP-5.6.0 projektnél 2015. december 31. a fizikai megvalósítás dátuma. Mindkét esetben a projekt zárása 2016. év elején történt meg, tehát 2016-ban érkezett meg a kormányhivatal saját költségvetéséből megelőlegezett összeg. A 2016. évre áthúzódó, Európai Unió által meg nem térített támogatás összegét 2015-ben követelésként előírtuk, amely szerint pénzügyi számvitelben bevételként (9-es számlaosztály) elszámolásra kerültek, azonban elhatárolásra nem került sor, mert a pénz pénzforgalmilag csak 2016-ban érkezett meg a bankszámlánkra. Fentiekből adódónak a projektek teljes költségének összege nem egyezik meg az elhatárolt bevétel (támogatás) összegével, ugyanis a 2016-ban utólag megérkezett támogatás összegét – melyet 2015-ben a kormányhivatal a projektekhez megelőlegezte – 2016-ban már működési kiadásokra kívánja felhasználni.
Az elhatárolás feloldásánál a projektekhez tartozó eszközök után elszámolt értékcsökkenés teljes összegével lehet-e számolni, vagy csak az összes költség és a 2015. december 31-ig megkapott (és elhatárolt) támogatás összegének arányában történhet a feloldás, annak ellenére, hogy a projekt 100%-ban támogatott?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2016. december 13-án (237. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4358

[…] számlaosztályban elszámolásra kerültek. Jó megoldás lehetett volna ebben az esetben, hogy csak a pénzforgalmilag rendezett, bankszámlán megjelenő pénzösszeget, támogatást könyvelik le beérkezett támogatási összegként, és ezt az összeget írják elő követelésként, de a még meg nem térített támogatási összeget nem.Ahogy a kérdésben is írták, 2015. december 20-án és december 31-én a beruházás fizikailag megvalósult, feltételezhető, hogy ezekkel a dátumokkal aktiválásra kerültek a beruházás tárgyi eszközei. A számviteli elszámolása a következő:Beruházás üzembe helyezésePÉNZÜGYI SZÁMVITEL– aktiválás   1211, 1311, 1411   1511KÖLTSÉGVETÉSI SZÁMVITEL   átm.   átm.Mivel év végéig nem érkezett meg a teljes támogatási összeg, csak egy része, de a beruházás megtörtént, az utólag finanszírozott, pénzügyileg nem rendeződött EU-s támogatási rész tekintetében az év végi rendezésnek több lehetséges módja van. Az elszámolása és annak költségvetési hatásai a jelenlegi jogszabályok alapján viszont nem egyértelműek.Egyik lehetőség, mely szerint marad költségvetési kiadás a teljes összeg, azaz utólag finanszírozott EU-s rész is.Más pénzügyi forrásból fedezték ezeket a kifizetéseket, vagyis keresztfinanszírozták az összeget, ezáltal a következő évben a beérkező utólagos támogatás az irányító szerv által elvonható, illetve elvonásra kell, hogy kerüljön, mivel egy korábbi évi költségvetési kiadás, amelyet már költségvetési bevétel fedezett, még egyszer ilyen jogcímen többletforrásként nem állhat rendelkezésre.Év végén ezért rendezni szükséges a bevételi és kiadási előirányzatokat, továbbá a B25, B26 rovatokat ennek megfelelően.Következő lehetőség szerint marad költségvetési kiadás a pénzügyileg nem rendezett teljes összeg, ezeket év közben a tevékenységéhez szükséges megrendelt eszközök, szolgáltatások pénzügyi rendezésének elhalasztása révén tudta volna teljesíteni, ugyan többletforrás nem áll rendelkezésre, de az irányító szerv ígéretet tehet (tehetett volna), mely szerint az elhalasztott kiadások kötelezettségvállalással terhelt maradványként jóváhagyásra kerülnek, melyek rendezhetők lehettek volna a következő évben június 30-ig megkapott EU-s támogatási forrásból. Ekkor megvárták volna a 2016-ban beérkező EU-s támogatási részt, és akkor számolják el a kötelezettségeket.Ebben a két esetben viszont, mivel a teljes támogatási összeg mértéke költségvetési kiadásként megjelenítésre kerül, ezáltal magyarországi költségvetés tekintetében hiánynövelő tétel lesz.Harmadik lehetőség, amikor nem marad költségvetési kiadás év végén a meg nem kapott utólag finanszírozott EU-s rész. Ekkor a kiadási előirányzat […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.