Tankerületi Központ tevékenysége


Tankerületünk 2017. január 1-jével átvette az iskolák működtetését az önkormányzatoktól. A működtetésre átvett iskolák vagyonkezelési szerződésében rögzítésre került, hogy a gyermek-étkeztetéshez, valamint a szünidei gyermekétkeztetéshez szükséges ingó és ingatlan vagyon az átvevő (tankerületi központ) részére nem került átadásra, azokat az önkormányzat a Gyvt. 21/A. és 21/C. §-aiban előírt kötelező feladatellátásának biztosítása céljából önállóan hasznosítja. A vagyonkezelési szerződés szerint a gyermekétkeztetéshez, valamint a szünidei gyermekétkeztetéshez kapcsolódóan a tálalókonyha vonatkozásában az ingatlanrészek használatának módját és az üzemeltetési költségmegosztást a felek különmegállapodásban rögzítik. A költségek továbbszámlázásával kapcsolatban kérdésként merült fel, hogy közvetített szolgáltatásról vagy használathoz kapcsolódó járulékos költségekről van szó?
– Az iskolák épülete önkormányzati tulajdonban maradt.
– A földhivatali bejegyzések szerint 1/1 arányban a tankerületi központ a vagyonkezelő.
– A tankerületi központ a bérbeadási tevékenységet a főszabály szerint áfamentesen végzi.
– Az átszámlázandó közüzemi díjak, hulladékszállítás, őrzés-védelem, vagyonbiztosítás, tűzvédelem vonatkozásában a szolgáltatóval szerződő fél a tankerületi központ, a számlák a központ nevére jönnek.
Amennyiben áfásan kell továbbszámlázni, a továbbszámlázott tételek áfáját levonásba helyezhetjük-e?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. február 27-én (256. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4664

[…] szerint a bérleti szerződésen alapuló jogviszony mellett minden olyan egyéb jogviszony is, amelynek tartama alatt a jogosult az ellenérték egészét vagy túlnyomó részét a termék időleges használatáért téríti vagy téríteni köteles a kötelezettnek.A kérdés szerint a tankerületi központ a vagyonkezelő, és ezt a jogát bejegyezték a földhivatali nyilvántartásba. A kérdés szerint a tulajdonos és a vagyonkezelő közötti költségek megosztásáról van szó a kérdéses esetben, nem pedig bérleti jogviszonyról.A közvetített szolgáltatást főszabály szerint ugyanolyan adómértékkel kell számlázni, ahogy az eredeti szolgáltatást nyújtó számlázott, ez alól kivétel, ha a számlázó fél alanyi adómentes, mert az alanyi adómentes továbbszámlázás esetében sem számíthat fel áfát.Az átszámlázandó hulladékszállítás, őrzés-védelem, vagyonbiztosítás, tűzvédelem 27%-os adómértékkel áfás. A továbbszámlázásnál figyelembe kell venni, hogy az áramszámlán szereplő adókörön kívüli tételeket a továbbszámlázó nem befizetési kötelezettséggel, továbbutalási céllal vette át, mint az áramszolgáltató, ezért ezeket a tételeket is 27%-os áfával kell kiszámlázni. A távhődíjak számlázása vonatkozásában pedig […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.