Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott alaptőke-leszállítás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Önkormányzati tulajdonú kft. jegyzett tőkéjének leszállítása

Kérdés: Egy kft. önkormányzati tulajdonosa megvásárolta a nem önkormányzati tulajdonos társától annak tulajdonrészét, amely gazdasági eseménnyel a kft. 100%-os önkormányzati tulajdonú kft. lett. A vásárolt tulajdonrész nyilvántartási értéke 160 millió Ft, a jegyzett tőke 100 millió Ft volt, amely tovább növelte a kft. kimutatott veszteségének összegét. Az önkormányzat mint tulajdonos a kft. alaptőkéjét leszállította, amelynek okaként a "veszteségrendezés" jogcímet jelölte meg. A jegyzett tőke csökkentésének 90 millió Ft-os összegét a kft. tagi kölcsönnek minősítette. Mekkora lesz a nyilvántartási érték, illetve arányosan kell-e csökkenteni a jegyzett tőke és a nyilvántartási érték összegét? Hogyan kell könyvelni a fentebb leírt gazdasági eseményekből az önkormányzatot érintő, illetve a kft.-re vonatkozókat tételeket?
Részlet a válaszból: […]törzstőke és az egyes tagok törzsbetéteinek nagyságát, valamint azt, hogy a törzstőke-leszállításra tőkekivonás vagy veszteség rendezése érdekében, illetve a saját tőke más elemeinek - ideértve a lekötött tartalékot is - növelése céljából kerül-e sor." Ha az eredménytartaléknak negatív az egyenlege, akkor a Gt. 160. §-ának (2) bekezdése szerint először a veszteség miatti törzstőke leszállításáról kell dönteni, ezt követően történhet a tőkekivonással történő tőkeleszállítás. A kérdésből nem derül ki, hogy tőkekivonásra is sor került-e. A tulajdonos önkormányzatnak és a kft.-nek is a taggyűlési határozat, illetve a cégbejegyzésben foglaltak szerint kell könyvelni. Semmiképpen nem helyes a kft. eljárása, miszerint tagi kölcsönnek könyvelte a tőkeleszállítást. A számviteli törvény 37. §-ának (1) bekezdése szerint eredménytartalék növekedéseként kell kimutatni a jegyzett tőke leszállítását az eredménytartalékkal szemben. A törzstőke-leszállítás vesztesége rendezésének könyvelése a kft.-nél: T 411 - K 413. A tulajdonos önkormányzatnak az év végi értékelésnél értékvesztést kell elszámolni a befektetés könyv szerinti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. március 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3118
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,