Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott Alkotmánybíróság tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Magánszemélyek különadója polgármesterek esetében, az Alkotmánybíróság döntése a különadó visszamenőleges hatályával kapcsolatban

Kérdés: Polgármester jogviszonyának megszüntetésekor szabadságmegváltást kapott. Az erre vonatkozó tájékoztató szerint a megszűnés évében esedékes szabadságmegváltás címen kifizetett bevétel nem minősül különadó-köteles bevételnek. Kérdésem, hogy vonatkozik-e ez a polgármesterre is, vagy csak az egyéb foglalkoztatottra?
Részlet a válaszból: […]hivatkozott paragrafus (3) bekezdése szerint a polgármesterek esetében az egyébként különadóalapnak minősülő bevételek közül mégsem képezi a különadó alapját a Különadó tv. 9. § (2) bekezdés szerinti (általánosságban különadóalapnak minősülő) bevétel kétmillió forintot meg nem haladó része. A Különadó tv. 9. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy mi tekintendő a különadó alapjának. Eszerint különadó alapjának minősül a 9. § (1) bekezdésben említett jogviszony megszűnésével összefüggésben pénzben kifizetett, vagy bármely más formában juttatott bevételből jelen esetben, polgármester tekintetében a 2 millió forint feletti összeg. Kivételt képeznek ez alól bizonyos juttatások, azonban a 9. § (3) bekezdés alapján a jogviszony megszűnésének évében esedékes szabadságmegváltás összege kizárólag azon alanyi körnél nem minősül különadóalapnak, akikre a hárommillió-ötszázezer forintos korlát vonatkozik. A polgármesterek esetében tehát a megszűnés évében esedékes szabadságmegváltás összege is a különadó alapját képezi. Megjegyezzük, hogy az Alkotmánybíróság 2011. május 10-én kihirdetett (Magyar Közlöny 49. szám) 37/2011. (V. 10.) AB határozatában megállapította, hogy az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény módosításáról szóló 2010. évi CXXIV. törvény 2. § (1) bekezdésének a "... rendelkezéseit a 2005. január 1. napját követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni" szövegrésze alkotmányellenes, ezért azt a hatálybalépésére - 2010. december 30. napjára - visszaható hatállyal megsemmisítette. Tehát a hatálybalépésére visszaható hatállyal megsemmisítésre került a magánszemélyek 98%-os különadójáról szóló törvénynek az a szabálya, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. június 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2916
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,