Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

15 találat a megadott étkezési hozzájárulás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Melegétkezés térítési díja

Kérdés: Hogyan történik a dolgozók által igénybe vett melegétkezés számviteli elszámolása a saját konyhával rendelkező költségvetési szerv esetében, ha a térítési díj alacsonyabb az élelmiszer tényleges bekerülési értékénél, és a különbözet utáni adófizetési kötelezettség a MÁK KIR-rendszerén keresztül teljesül?
Részlet a válaszból: […]munkaügy bérfeladása alapján, a MÁK KIR-rendszerén keresztül történik hónap közben, amely feladáskor a 3929. egyéb átfutó kiadásként kerül lejelentésre a MÁK felé, és a MÁK-tól érkező bérkönyveléskor kerül az 514. személyhez kapcsolódó költségtérítések és hozzájárulások főkönyvi számlára a 3929. főkönyvi számmal szemben.Ekkor már pénzforgalom nem történik, ezért a 3929. főkönyvi számlát a 499. pénzforgalom nélküli költségvetési bevételek és kiadások sajátos elszámolása főkönyvi számla közbeiktatásával lehet kivezetni a 3929. főkönyvi számláról. A 39. főkönyvi számlára történő könyvelés viszont szükséges, mivel így lesz meg az egyezőség a MÁK bérkönyvelésével.Az 5412. főkönyvi számon megjelenő élelmiszerköltségeket csökkenteni nem lehet, mert akkor nincs meg az egyezőség a mérlegben szereplő, élelmiszerkészletet alátámasztó analitikával. Az élelmiszer-beszerzés kiadása is és az étkezési hozzájárulás kiadása is megjelenik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. október 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3284

2. találat: Természetbeni juttatás

Kérdés: Szabályos-e az a gyakorlat, hogy egy munkavállaló egy hónapon belül két napot dolgozik, 2 reggelit, 2 ebédet fogyaszt el az üzemi konyhában, az étkezési díját befizeti a házipénztárba (1800 Ft-ot), helyette kéri a 6000 Ft-os étkezési utalványt, vagy csak az egyik juttatást veheti igénybe (melegétkezés 12 000 Ft-ig, vagy hidegétkezési utalvány 6000 Ft-ig)?
Részlet a válaszból: […]az esetben minősül természetbeni juttatásnak, ha megfelel az Szja-tv. 69. § (1) bekezdésben leírtaknak, tehát a munkáltató valamennyi munkavállalója részére, vagy több munkavállaló részére kollektív szerződésben vagy szabályzatban leírtak alapján, azonos feltételekkel és módon nyújtja. A kérdésükből kitűnik, hogy az érintett személy a konyhán történő fogyasztása után térítési díjat fizet, hiszen a házipénztárba befizeti az elfogyasztott reggeli és ebéd árát. Ennek megfelelően az üzemi konyhai étkezés térítési díja az intézmény számára bevételként jelenik meg. Ebben az esetben nem természetben biztosított ingyenes étkeztetési juttatás esete áll fenn. Az érintett dolgozót tehát ugyanazok a feltételek illetik meg, mint a többi munkavállalót. A juttatás a magánszemély részére vagy 12 000 Ft értékig a melegétel-juttatást, vagy 6000 Ft értékig a hidegétel-juttatást jelenti. Az ingyenesen adható természetbeni juttatás a munkavállaló részéről nem kötelező, juttatása nem a dolgozó "kérésére" történik. A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a törvényi keretek betartása mellett a kollektív szerződésben, vagy más belső szabályzatban rendelkezzen arról, hogy dolgozóinak milyen feltételekkel és módon biztosítja ezt a természetbeni juttatást. Ezért előfordulhat olyan eset, amikor a munkáltató úgy dönt, hogy csak az egyik fajta, például[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. június 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2395

3. találat: Polgármesteri juttatások

Kérdés: Községünk polgármestere havonta 102 000 Ft költségátalányban részesül. Ezenkívül minden egyéb juttatást megkap, amely a köztisztviselőket megilleti, így ruházati költségtérítést, étkezési hozzájárulást, mobiltelefon-költségtérítést. Kérdésem, hogy fenti költségek térítésére jogosult-e a költségátalány mellett?
Részlet a válaszból: […]tisztsége ellátásával összefüggő számlával igazolt, szükséges költségeit meg kell téríteni. A polgármester a képviselő-testület döntése alapján a tételes költségelszámolás helyett költségátalányt kaphat. A testület által meghatározott költségátalány mértéke a polgármester illetmény 20-30 százalékának megfelelő összeg lehet. A köztisztviselőket megillető
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. július 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1763

4. találat: Étkezési hozzájárulás

Kérdés: Étkezési hozzájárulás jár-e a felmentési időre, vagy ezt kollektív szerződésben kell szabályozni?
Részlet a válaszból: […]kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány értékéből adómentes értékhatár 5000 Ft/hó. A természetbeni juttatás, így az étkezési hozzájárulás nem a munkavégzés ellenértéke, a munkáltató vagy a kollektív szerződés szabhatja meg, hogy milyen feltételekkel, milyen mértékben részesülhet a munkavállaló a juttatásból. Amennyiben kollektív szerződésben rögzítik a munkavállalóknak járó juttatások rendjét, úgy abban javasolt szabályozni a munkavégzéssel nem töltött időre járó juttatások mértékét[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. július 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1745

5. találat: Dolgozói étkeztetés

Kérdés: Intézményünk egy idősek otthona, mely melegkonyhával rendelkezik. Dolgozóink egy része igénybe veszi a kedvezményes étkezést, ők az élelmezési nyersanyagnorma 100 százalékát fizetik meg. A dolgozók másik része nem veszi igénybe az étkezést, részükre adható-e étkezési hozzájárulás? Ebben az esetben igénybe vehetik-e esetenként az étkezést a rezsiköltséggel növelt térítési díj megfizetése esetén?
Részlet a válaszból: […]kedvezményes melegétkezést vegyen igénybe, a többi dolgozó pedig étkezési utalványt kapjon. Az intézmény dolgozóinak biztosított meleg étel szokásos piaci értékéből az az összeg, amit a dolgozónak nem kell megfizetnie (a kedvezmény), havi 9000 forintig (2007. január 1-jétől 10 000 forintig) adómentes az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8. 17. pontja alapján. Ha az intézmény dolgozóinak egy része a kedvezményes melegétkezés helyett kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalványt kap, akkor az utalvány értékéből havi 4500 forint (2007. január 1-jétől[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1617

6. találat: Étkezési hozzájárulás

Kérdés: Előírhatja-e a munkáltató a köztisztviselő számára, hogy a 9000 forint étkezési hozzájárulást csak saját intézményben történő étkezéshez biztosítja?
Részlet a válaszból: […]kerüljön az, hogy a munkáltató milyen formában biztosítja a támogatást. A mérték tekintetében a Ktv. ugyanakkor a személyi jövedelemadóról szóló törvényre utal, amikor rögzíti, hogy az étkezési utalvány, illetve a természetben nyújtott étkezés havi értéke az Szja-tv. 1. számú melléklete szerint ilyen célra adható adómentes juttatás legnagyobb mértéke. A jelenleg hatályos Szja-tv. 1. számú melléklet 8.17. pontja foglalkozik a természetbeni juttatások során az étkezési támogatással. Ez alapján megállapítható, hogy étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása révén havi 10 000 forintos támogatás juttatható adómentesen, míg kizárólag fogyasztásra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1603

7. találat: Étkezési hozzájárulás adókötelezettsége

Kérdés: Az étkezési hozzájárulás után a 3% munkaadói hozzájárulást el kell-e számolni? És az APEH 0608 bevallásban személyhez kapcsolódóan be kell-e vallani?
Részlet a válaszból: […]Törvénykönyvéről szóló törvény előírásai szerint a munkáltatóhoz kirendelt munkavállalót is) - vagy étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása (biztosítása) révén juttatott bevételnek (ideértve a kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalványt is) a havi 9000 forintot meg nem haladó része, - vagy a kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány (ideértve az étel-, italautomatából történő vásárlásra jogosító elektronikus adathordozót is) formájában juttatott bevételnek a havi 4500 forintot meg nem haladó része. Amennyiben a munkáltató az idézett rendelkezéstől eltérően pénzben fizeti ki az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. július 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1445

8. találat: Melegétkeztetéshez nyújtott étkezési hozzájárulás

Kérdés: Önkormányzatunk dolgozói közül többen a 9000 forint összegű meleg étel fogyasztására biztosított étkezési hozzájárulást veszik igénybe. Az ételfogyasztásról készpénzfizetési számlát hoz a dolgozó a vendéglátóegységtől (az ország bármely területéről, ahol épp igénybe vette a szolgáltatást), mely az önkormányzat nevére szól, és tartalmazza a dolgozó nevét, valamint az ételfogyasztás összegét. Éves szinten a számlák összege nem haladja meg a 12x9000 forintos adómentes értékhatárt. Számla ellenében a dolgozónak házipénztárból kerül kifizetésre a számlán szereplő összeg. Helyesen járunk-e el, a fentiek alapján? Belső ellenőrünk szerint kizárólag utalvány formájában veheti igénybe a dolgozó a 9000 forint összegű melegétkeztetésre biztosított hozzájárulást, és csak olyan vendéglátóegységben étkezhet, amellyel az önkormányzatnak szerződése van. A vendéglátóegység részére történhet kifizetés a leadott utalványok alapján. Szerinte az általunk gyakorolt módszer adóköteles bevételnek minősül.
Részlet a válaszból: […]legfeljebb havi 9000 forintig - az adókötelezettség alól. Az Szja-tv. jelenleg hatályos szabálya (l. számú melléklet 8.17. pont) szerint ez az adómentes juttatás biztosítható étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés vagy közétkeztetés keretében. A törvényben meghatározott mértékig adómentes az a juttatás is, amelyet az említett étkezési szolgáltatások igénybevételére jogosító utalvány formájában ad a munkáltató.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. július 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1443

9. találat: Étkezési hozzájárulás

Kérdés: Az ételbeszállítótól rendeli meg az intézmény naponta a dolgozók részére az ebédet. Egyhavi összevont számlát nyújt be a beszállító, ami átutalással lesz kiegyenlítve. A dolgozó havi 9000 Ft természetbeni étkezési hozzájárulásban részesül. Kérdés, ha a dolgozó nem dolgozik egész hónapban, például csak 8, 10 vagy 15 napot, és az étkezési hozzájárulás és az elfogyasztott havi ebédek mértéke kevesebb, mint a hozzájárulás mértéke, akkor a különbséget a dolgozó részére ki kell-e fizetni? Például az egyik dolgozó január hónapban 9000 Ft étkezésre jogosult. 8 napot étkezik, akkor az 8x401 Ft = 3208 Ft. A dolgozónak a különbséget, 5792 Ft-ot ki kell-e fizetnem?
Részlet a válaszból: […]szerződésben vagy más módon (kollektív szerződésben stb.) vállalta volna az intézmény. Nem is lenne célszerű ilyen kötelezettséget vállalni, hiszen a pénzben kifizetett étkezési hozzájárulás, annak
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. április 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1347
Kapcsolódó tárgyszavak:

10. találat: Közlekedési, valamint étkezési hozzájárulás elszámolása

Kérdés: Önkormányzatunk képviselőinek határozat alapján fizetett üzemanyaggal kapcsolatos költségtérítés könyvelésének mi a helyes megoldása? A jelenlegi gyakorlat szerint a végleges kiadásként történő könyvelésre csak az IMI-programban való rögzítés és a MÁK-tabló beérkezését követően kerül sor. Javaslatot kérnénk az idei évtől hatályba lépő bérlet és étkezési juttatás adóköteles részének, valamint a számlázott tételek könyvelésére is. Önkormányzatunknál havi megrendelés alapján vásároljuk meg a bérletet, melyről számlát kapunk. Mivel a havi rendelés darabszáma a hóközi változások miatt nem pontos, így előfordul, hogy 1-2 db bérlet megmarad. Ezeket a bérleteket a BKV visszaveszi, de már nem a bérlet teljes árát utalja vissza, hanem csökkenti a kezelési költség összegével. Az étkezési jegyeknél évi megrendelés alapján egy számlát kapunk. Az életbe lépő jogszabályi változások alapján a bérlet és az étkezési jegyek egy része adóköteles természetbeni juttatás. Véleményünk szerint az adóköteles részt az IMI-programban rögzíteni szükséges. Így a leszámlázott tétel egy része a MÁK által megküldött tablóban is megjelenik.
Részlet a válaszból: […]program határozza meg, hanem a vonatkozó kormányrendelet előírásait kell alkalmazni. Vagyis a technikai megoldástól (programtól) függetlenül, az Szt-vhr. következő, 51. §-ának (1) bekezdése rendelkezését kell alkalmazni: "a) a pénzforgalmat érintő gazdasági műveletek, események bizonylatainak adatait késedelem nélkül, készpénzforgalom esetén a pénzmozgással egyidejűleg,
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. december 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1257
| 1 - 10 | 11 - 15 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést