Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott evaalany tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Evaalany ingatlan-bérbeadása

Kérdés: Önkormányzatunk egy, az ingatlan-nyilvántartásban nem lakásként bejegyzett ingatlant vett bérbe evaadóalanytól. Számlázhatja-e a bérbeadást az általános szabályok szerint 20 százalékos adókulccsal, vagy csak tárgyi adómentesen adhatja bérbe az ingatlant?
Részlet a válaszból: […]meg. A törvény 2. § (1) bekezdése értelmében az eva alanya tekintetében az Áfa-tv. rendelkezéseit kizárólag akkor kell alkalmazni, ha azt az Eva-tv. kifejezetten előírja. Az Eva-tv.-ben azonban nem található olyan rendelkezés, amely az eva alanya számára lehetőséget adna arra, hogy az ingatlan-bérbeadásra tárgyi adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adózást válassza. Ennek megfelelően a szóban forgó ingatlanok bérbeadása esetén az evaadóalany[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. július 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1737

2. találat: Evaalanytól történő vásárlás

Kérdés: Ha jövőre evát választó adóalanytól vásárol tangazdaságunk, magasabb összegű ellenértéket kell-e fizetnünk, mert áfát nem vonhatunk le?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatás, adót nem lehet felszámítani, ilyenkor a mentes az adó alól kifejezést kell a bizonylaton feltüntetni. A vevő (így a költségvetési szerv is) az általános szabályok szerint levonhat az evaalany által kiállított számla alapján, tehát ha szabályos bizonylatról van szó, és adóköteles tevékenységet szolgál a beszerzés. Az evaalanytól eszközölt beszerzések értékét 2003. január 1-jétől az áfabevallásban várhatóan külön sorban kell feltüntetni. Az evaalany áfakódja 3-as lesz, így könnyű lesz felismerni. Ha evaalanytól veszünk át térítés nélkül eszközt, nem vonhatunk le áfát, mert az evaalany[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. december 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 104
Kapcsolódó tárgyszavak: ,