Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott fogyasztóiár-kiegészítés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Gyermekotthonban gondozottak részére történő kedvezményes jegy- és bérletvásárlás

Kérdés: Állami gondozottakat ellátó gyermekotthonban gondozott gyermekek részére megvásárolhatja-e a fenntartó helyi önkormányzat az önkormányzat nevére szóló számla alapján a kedvezményes jegyet, bérletet?
Részlet a válaszból: […]részére történő jegy- és bérletvásárlása után igénybe vehető a fogyasztóiár-kiegészítés. A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés szintén rögzíti, hogy az utazási kedvezmények igénybevételére főszabályként természetes személyek jogosultak. Kivételt képeznek ez alól a nevelési-oktatási intézmények (ideértve a gyermekotthonokat is), a Fát. 4. § (3) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén. Az állami gondozottakat ellátó gyermekotthonok esetében a gyermekek részére a jegyet, bérletet csak az intézmény tudja megvásárolni, hiszen nincsen önálló jövedelemmel rendelkező szülő, gondviselő. A gyermekotthon[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1839
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Fogyasztóiár-kiegészítés

Kérdés: A BKV szerint a kedvezményes tanulóbérletek átutalással történő vásárlását abban az esetben lehet biztosítani, amennyiben elfogadjuk az ő javaslatukat. Csak így lehetséges, hogy ők is hozzájussanak a kedvezményes bérletek után járó fogyasztóiár-kiegészítéshez. A javaslat a következő volt. A számla külön-külön szól a tanulók nevére, külön vevőkóddal ellátva, az általunk megjelölt címre kiállítva (ahova az elhelyezésük szól). Emellett megadjuk a fizető, azaz intézményünk (Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthon) számlaszámát, mint átutaló. Havonta kb. 39-40 db bérlet vásárlásáról lenne szó (ez ugyanennyi darab számlát is jelent). A BKV adóval foglalkozó kollégája azonban felhívta a figyelmünket, hogy APEH-ellenőrzés esetén bajunk lehet abból, hogy a számla más nevére szól, mint az utalást teljesítő neve.
Részlet a válaszból: […]oktatási intézmény telephelye és a diák lakóhelye közötti útvonalra szóló bérlet után a tanulmányi időszak vonatkozásában. A Fat. 9. § (3) bekezdése értelmében a kormány külön rendeletben szabályozza a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményeket, valamint azok igénybevételének részletes szabályait. E kormányrendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 139/2006. (VI. 29.) Korm. rendelet, melynek 1. § (3) bekezdése értelmében az utazási kedvezmények igénybevételére kizárólag természetes személyek jogosultak. E jogszabályhelyből arra lehet következtetni, hogy a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek utazási kedvezmények igénybevételére nem jogosultak. E szabály alól a (4) bekezdés kivételként jeleníti meg a nevelési-oktatási intézményeket, melyek saját tanulóik részére maguk vásárolhatnak kedvezményes bérletet. A kedvezményesbérlet-vásárlás feltételeként a rendelet csak azt írja elő, hogy az intézmény nyilatkozatával igazolja azt, hogy az adott településen vagy településhez tartozó külterületi lakott helyen alapfokú tanintézet nem működik, és a bérlet a körzetileg illetékes oktatási intézmény telephelye és a diák lakóhelye közötti útvonalra szól a tanulmányi időszak vonatkozásában. A nevelési-oktatási intézmények által tanulóik részére ilyen módon értékesített kedvezményes bérletek után a személyszállítási szolgáltató igénybe veheti a fogyasztóiár-kiegészítést. Nyilvántartási kötelezettsége során a fogyasztóiár-kiegészítés alanya, vagyis a személyszállítási szolgáltatás nyújtója a Fat. 4. § (4) bekezdése értelmében az árkiegészítés igénybevételére nem jogosító bérleteladásokat darabszám és[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. január 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1583
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: