Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott gépjármű tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Gépjármű kölcsönbe

Kérdés: Önkormányzatunk haszonkölcsönbe szeretne adni egy újonnan vásárolt gépjárművet. A forgalomba helyezés miatt egyelőre az önkormányzat kötné meg a biztosításokat. Ezeket a díjakat számlázná tovább a kölcsönbe vevőnek, aki majd az üzemben tartó lesz, és viseli majd a gépjármű üzemeltetésével kapcsolatos költségeket. Áfamentesen kell, hogy továbbszámlázza az önkormányzat a biztosítási díjakat?
Részlet a válaszból: […]értelmezhető járulékos költségként, ha azt ugyanaz az adóalany teljesíti (akár közvetített ügyletként), aki a főügyletet (szolgáltatásnyújtást) is. Azok a szolgáltatásnyújtások, amelyeknek az értéke járulékos költségként (szokásos fogalma szerint járulékos szolgáltatásként, mellékszolgáltatásként) a főügylet adóalapjába tartoznak, meghatározóan olyan ügyletek, amelyek elősegítik a főügylet megvalósulását, vagy kiegészítik azt, illetve a főügylet vállalásának és megvalósulásának következményeként szokásosan előfordulnak.Amennyiben a felek között lévő megállapodás tartalmából megismerhetően a felek szándéka kifejezetten arra irányul, hogy a bérbeadási szolgáltatás az említett egyéb szolgáltatástól jól elhatárolható módon megosztásra kerüljön, vagyis a bérlő szabadon dönthet úgy, hogy az egyéb szolgáltatást nem az önkormányzattól, hanem más szolgáltatóktól veszi igénybe, és az ügyfél a bérbeadásra irányuló szolgáltatást az egyéb szolgáltatástól függően is igénybe veheti, a bérbeadásra irányuló szolgáltatás és az egyéb szolgáltatás teljesítése önállóan megvalósítandó célokként értelmezhetőek.Fenti esetben - vagyis amikor a tárgyalt esetre nézve nem mondható el az, hogy az egyéb szolgáltatás teljesítésére a bérbeadási szolgáltatás vállalásának és megvalósulásának következményeként kerül sor, illetve az sem állítható, hogy az egyéb szolgáltatás kiegészíti vagy elősegíti a bérleti szerződés által teljesített szolgáltatás megvalósulását - nem áll fenn az egyes ügyletek áfabeli komplexitásának előfeltételét képező azon körülmény, hogy az ügyfél részére megvalósítandó ügyletek egymáshoz képest mellérendeltségi vagy alá-fölé rendeltségi kapcsolatban álljanak egymással, és nincs olyan tevékenység sem az érintett körből, mely fő tevékenységnek vagy melléktevékenységnek minősül, így az egyéb ügyletek költségei nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. október 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5585
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Önkormányzati ételszállító gépkocsi beszerzése

Kérdés: Önkormányzatunk (áfaalany) a szociális étkeztetés kiszállításához személygépkocsit üzemeltetett. A személygépkocsi meghibásodott, javítása nem volt lehetséges, ezért az önkormányzat megrendelt egy 2 személyes tehergépkocsit, hogy a szociális étkeztetés kiszállítását biztosítani tudja. Az új tehergépjármű árából az áfát vissza-igényelheti az önkormányzat? Az üzemanyag költsége 100%-ban elszámolható? Milyen költségeket lehet elszámolni?
Részlet a válaszból: […]levonhatják, kivéve a parkolási és úthasználati díj áfáját, mivel ezt az Áfa-tv. 124. §-a (1) bekezdésének e), f) pontjai tiltják. A parkolás és az úthasználati díj 3,5 tonnát meghaladó össztömegű gépjármű esetén helyezhető levonásba.Valamennyi költség az önkormányzat nevére és címére szóló számla alapján számolható el áfában is és számvitelileg is.Amennyiben a költségelszámolásra vonatkozó kérdésük az önköltségszámításra vonatkozik, akkor a közvetlen bérköltség (a sofőr bére, ha nem teszi ki a feladat a teljes munkaidejét,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. augusztus 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5541