Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

7 találat a megadott járulék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Járulékfizetés alsó határa

Kérdés: 2021-ben találkoztam először a bér könyvelésekor a kifizetőt terhelő járulékot tartalmazó oszlopokban a járulékfizetés alsó határa megnevezéssel. Ha a munkáltatót terheli, akkor melyik K2-es rovatra kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]kifizetett járulékalapot képező jövedelem közötti különbözet után fennálló társadalombiztosításijárulék--fizetési kötelezettséget teljesíteni.Az Áhsz. 15. melléklete alapján fentiek szerinti a foglalkoztatót terhelő társadalombiztosítási
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5431
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Nyugdíjas köztisztviselő foglalkoztatása

Kérdés: Köztisztviselőként dolgozom, 63 éves vagyok, 44 év munkaviszonyom van, szeretnék nyugdíjasként folyamatosan tovább dolgozni a jelenlegi munkahelyemen. Hogyan lehetséges? Ha tovább dolgozom, akkor a munkabér után csak a 15% adót kell fizetni, vagy maradnak a közterhek is? A nyugdíj folyósítását fel kell függeszteni, amíg a jogviszony fennáll?
Részlet a válaszból: […]teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, főszabályként a jogviszonya megszűnik, kivéve, ha a köztisztviselő kérelmére és hivatali érdek alapján a munkáltató a jogviszonyt fenntartja. A nyugellátást azonban ekkor szüneteltetni fogják.A
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5414
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

3. találat: Juttatás utólagos számfejtése, bevallása és könyvelése

Kérdés: Önkormányzat intézményeként működő szervezet vagyunk. 2019-ben cafeteriautalás történt a dolgozók részére igazgatói rendelkezés alapján, azonban a bérszámfejtő néhány tételt nem rögzített a KIRA rendszerben. Sajnos 2020-ban sem kerültek számfejtésre a kimaradt tételek, így a kifizetett összegek járulékai nem kerültek a megfelelő helyre. A könyvelés milyen módon tudja a kifizetetlen járulékokat megjeleníteni a beszámolóban?
Részlet a válaszból: […]illetményszámfejtés körébe tartozó szervezetek legalább negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 15. napjáig kötelesek egymással egyeztetni a (4) bekezdés szerinti kincstári könyvelési értesítő és a szervezet részletező nyilvántartásaiban szereplő adatok közötti esetleges eltéréseket.Amennyiben nem történt meg a juttatás számfejtése, abban az esetben nem szerepel a könyvelési értesítőn sem a juttatás, sem a fizetendő adók és járulékok összege, illetve nem szerepel a 08-as bevallásban sem. A fizetendő járulékot akkor tudják szerepeltetni a könyvelésben, ha megtörténik annak önellenőrzés keretében történő bevallása. Amennyiben bevallás nélkül könyvelik le a járulékot, nem felelnek meg a fenti egyezőségi előírásnak, valamint nem egyezne a könyvelés a NAV-folyószámlával[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5405
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,

4. találat: Egészségügyi dolgozók egyszeri juttatása

Kérdés: A 275/2020. (VI. 12.) Korm. rendeletben meghatározottak alapján fizettük ki az egyszeri, rendkívüli juttatást. Még nem mindenki számára egyértelmű, hogy a kifizetésre került összeget melyik rovatra kell könyvelni, és emiatt szeretném a megerősítésüket, miszerint a vállalkozó orvosok részére ez az összeg kifizetői oldalon a K51208-as rovaton (Működési célú támogatás nyújtás egyéb vállalkozásnak) jelenik meg, amely főkönyvi számlán a katás vállalkozás esetén a bruttó összeg, nem katás esetében a K123-as rovaton az 500 ezer forint nettó összege, alkalmazottak esetében pedig a K1101-es rovaton, utóbbi két esetben a levont munkáltatói járulékok a K2-es rovaton. A kifizetések alapján bevételi rovat: B16-005.
Részlet a válaszból: […]K123. Egyéb külső személyi juttatások rovaton javasoljuk elszámolni. A közreműködői szerződés alapján foglalkoztatott szolgáltatóknak történő kifizetések államtitkári tájékoztatás alapján támogatásnak minősülnek, számla kibocsátása ezzel kapcsolatban nem lehetséges, így annak elszámolására a K512. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre rovatot javasoljuk.A NEAK tájékoztatása alapján a NEAK a támogatást a szociális hozzájárulási adó összegével együtt utalja. Azokban az esetekben, ahol a foglalkoztatói, közreműködői jogviszony alapján nem szociálishozzájárulásiadó-kötelezettség merül fel (pl. egyéni vagy társas vállalkozónál a kata, kiva), ott az érvényesítendő közteher összege használható fel. Értelmezésünk szerint ez azt jelenti, hogy a közreműködői szerződés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. szeptember 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5286
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

5. találat: Mezőőri járulék könyvelése

Kérdés: Mezőőri járulékot hova kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]adók módjára behajtandó köztartozások többek között:- önkormányzat által állami adóhatóságnak behajtásra jelentett adók: építményadó, telekadó, magánszemélyek kommunális adója, idegenforgalmi adó, helyi iparűzési adó, valamint gépjárműadó,- ebrendészeti hozzájárulás,- hegyközségi járulék,- erdővédelmi járulék,- földvédelmi járulék,- talajvédelmi járulék,- mezőőri járulék.Mindezeknek megfelelően a mezőőri járulékot a 093. Közhatalmi bevételek között kell kimutatni.Számviteli elszámolása a következő:A beszedő szervezetet megillető közhatalmi bevételek elszámolása1. A közhatalmi bevétel követelésként való előírása a költségvetési számvitel szerintT093(2) - K00412. A közhatalmi bevétel követelésként való előírása a pénzügyi számvitel szerintT3513 - K9113. Teljesítés a költségvetési számvitel szerintT005 - K093(3)4. Teljesítés a pénzügyi számvitel szerintT33 - K35135. Visszatérítési kötelezettség ismertté válásakor elszámolás a költségvetési számvitel szerinta) Követelés csökkenéskéntT0041 - K093(2)b) Teljesítés csökkenéskéntT093(3) - K0056. Visszatérítési kötelezettség ismertté válásakor elszámolás a pénzügyi számvitel szerintT911 - K367117. Visszatérítési kötelezettség teljesítése a pénzügyi számvitel szerintT36711 - K338. A visszatérítés miatti negatív közhatalmi bevételek nullára módosítása év végén a költségvetési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. február 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4146
Kapcsolódó tárgyszavak:

6. találat: Kettős adóztatás és járulékfizetési kötelezettség az EU-ban

Kérdés: Múzeumunkban osztrák és angol magánszemélyek tartanak időnként megbízási szerződés keretében előadást. Megbízási díjuk adó- és járulékfizetési kötelezettségére milyen szabályok vonatkoznak?
Részlet a válaszból: […]Az előadók a múzeumban történő előadás tartásához állandó berendezéssel nem rendelkeznek Magyarországon.Az osztrák, illetve angol előadók önálló tevékenységére tekintettel kifizetett jövedelem abban az esetben adózik Magyarországon, ha a magánszemélyek nem igazolják a külföldi adóügyi illetőségüket.Amennyiben a magánszemélyek rendelkeznek osztrák, illetve angol adóügyi illetőségigazolással, és azt a jövedelem számfejtéséig át is adják, jövedelmük Magyarországon nem adózik, adókötelezettségüket az illetékes államban, annak adójogszabálya szerint teljesítik.Az adókötelezettség megállapítása mellett a megszerzett jövedelem járulékkötelezettségének megállapítása is fontos feladat. Miután uniós állampolgárok Magyarországon történő munkavégzéséről van szó, alkalmazni kell a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló Európa Parlament és a Tanács 883/2004/EK rendelet szabályait.Az EK rendelet II. Címe rendelkezik az alkalmazandó társadalombiztosítási szabályok megállapításának rendjéről. A 13. cikk alapján kell meghatározni, hogy melyik állam társadalombiztosítási szabályait kell alkalmazni abban az esetben, ha a magánszemély két vagy több tagállam területén folytatja tevékenységét.Abban az esetben, ha az előadók az osztrák, illetve az angol illetékes egészségbiztosítási szervtől A1-es igazolással rendelkeznek, azaz igazolják a külföldi társadalombiztosítás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. július 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3995
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

7. találat: Fizetés nélküli szabadság - járulék

Kérdés: Amennyiben a dolgozó fizetés nélküli szabadságot kér egyéb célból, nem a törvényben nevesített okokból, akkor valóban köteles megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot arra az időszakra, amíg szünetel a biztosítása?
Részlet a válaszból: […]Tbj-tv. egyéb rendelkezései alapján sem jogosult, köteles havonta 6810 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.A fizetés nélküli szabadság ideje alatt szünetel a biztosítás, kivéve ha a fizetés nélküli szabadság idejére terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra, vagy
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. július 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3752
Kapcsolódó tárgyszavak: ,