Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott likviditási terv tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Előirányzat-felhasználási terv és a likviditási terv

Kérdés: Az előirányzat-felhasználási terv (Áht. 24. §) és a likviditási terv (Áht. 78. §) alatt ugyanazt a dokumentumot kell érteni, vagy ez két külön dokumentum? Van olyan önkormányzat, ahol két külön melléklet a költségvetési rendeletben, de találkoztam olyan megoldással is, hogy "előirányzat-felhasználási és likviditási terv" címen egy darab táblázat. Ha két külön dokumentum, akkor a likviditási tervnek kell egyáltalán a költségvetési rendelet mellékletében szerepelnie? Havonta felülvizsgálandó, így elméletileg havonta változhat a tartalma.
Részlet a válaszból: […]követően havonta a tárgyhónap ötödik napját megelőző utolsó munkanapig megküldi a Kincstárnak és a fejezetet irányító szervnek.A (2) bekezdés szerint a helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, társulás, térségi fejlesztési tanács, valamint az általuk irányított költségvetési szerv likviditási tervére az (1) bekezdést kell alkalmazni azzal, hogy a tárgyhó dekádokra történő lebontását nem kell elvégezni, és a likviditási tervet nem kell a Kincstárnak megküldeni.Az Áht. 24. §-a (4) bekezdésének a) pontja szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletével együtt el kell készíteni az előirányzat-felhasználási tervet. Az elő­irányzat-felhasználási terv a ténylegesen várható bevételek és ráfordítások havi előrejelzését jelenti.A likviditási terv a pénzeszközállomány évközi változását írja le oly módon, hogy az biztosítsa az előirányzat-felhasználási terv végrehajtását és az intézmény fizetőképességének folyamatos megőrzését.Az államháztartásban a kiadások akkor teljesíthetők jogszerűen, ha az előirányzat is és a fedezet, a pénz is rendelkezésre áll az adott kiadásra a megfelelő időben.Az előirányzat-felhasználási és a likviditási terv elkészíthető egy dokumentumban is, ha az megfelel mind az Áht. 24., mind az Áht. 78. §-ának. Ha egy dokumentumban készítik el, akkor része az éves költségvetési rendeletnek, és havonta aktualizálni kell. Ha külön dokumentumban készítik el, akkor az előirányzat-felhasználási terv része a költségvetési rendeletnek, a likviditási tervre vonatkozóan nincs ilyen előírás. A likviditási tervet havonta aktualizálni kell,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. január 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4117
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: