Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott munkajutalom tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkajutalom

Kérdés: Az Szja-tv. 1. sz. melléklete az adómentes bevételekről szól. Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó 4.10 alpontban a következő előírás olvasható: Adómentes "az egészségügyi és szociális intézményben a betegek, a gondozottak részére kifizetett munkaterápiás jutalom". Kérem értelmezzék a "munkaterápiás jutalom" fogalmát, és vessék össze a személyi gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól szóló 1/2000. SzCsM rendelet 56. §-ában említett "munkajutalom-kifizetéssel"! Értelmezésük alapján arra kérünk választ, hogy: A munkajutalom - mint munkavégzési célú foglalkoztatásért járó kifizetés - ugyanúgy adómentes-e, mint a munkaterápiás jutalom? Másképpen feltéve a kérdést, mi a magyarázata annak, hogy a munkajutalom nem számít adómentes bevételnek, ugyanakkor a munkaterápiás jutalom igen, hiszen mindkettő a bentlakásos szociális intézmény szervezésében történik és mindkét esetben a gondozottak érdekeit szolgálják? A fentiek alapján vélelmezhető-e, hogy az Szja-tv. és az 1/2000. SzCsM rendelet nincs egymással összhangban?
Részlet a válaszból: […]összefüggő egyes kérdéseket, így többek között a munkát végzők jutalmazását is. A jutalmazást szabályozó rendelkezés tartalmi elemei nem változtak, csupán a jutalom elnevezése. A 2/1994. NM rendelet ezt a jutalmat "munkaterápiás" jutalomként, a jelenleg hatályos 1/2000. Sz.CsM rendelet pedig munkajutalomként nevesíti. Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 4.10. alpontjában valóban nem került átvezetésre ez a változás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az adómentesség a munkajutalomra nem érvényesíthető, hiszen az lényegét tekintve megegyezik a korábban hatályos rendeletben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. április 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1056
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,