Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott munkavállaló tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Alkoholszonda alkalmazása

Kérdés: Hogyan alkalmazható alkoholszonda, ha feltehető, hogy a munkavállaló ittasan végzi a munkáját? Milyen következménye lehet annak, ha valaki alkoholos befolyás alatt dolgozik, erre tekintettel megszüntethető-e a jogviszony, és ha igen, milyen módon? Adatvédelmi (GDPR) szempontból mikor jogszerű az alkoholszondás vizsgálat?
Részlet a válaszból: […]befolyásolt állapotban.Mindezen rendelkezésekből, továbbá az Mt. azon szabályából következően, hogy a munkáltató a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti munkavállalóját, levezethető az alkoholszonda alkalmazhatósága. Ez azonban nem korlátlan jog, arra csak az emberi méltóság tiszteletben tartásával, továbbá az adatvédelmi rendelkezések betartásával kerülhet sor, és természetesen a munkáltató nem gyakorolhatja e jogot rendeltetésellenesen, zaklatásszerűen. A kialakult joggyakorlat alapján főszabályként nem folytathat a munkáltató szúrópróbaszerű vizsgálatot. Az alkoholszonda alkalmazása akkor jogszerű, ha felmerül az alkoholos befolyásoltság gyanúja, illetve a vizsgálatot előre meghatározott időpontban minden munkavállalóra kiterjedően alkalmazzák, vagy előre meghatározott időpontban meghatározott munkakörökre vonatkozóan.A munkáltató teljes egészében korlátozhatja vagy kizárhatja az alkoholfogyasztást, például kollektív szerződésben vagy belső szabályzatban, esetleg munkaszerződésben. Érdemes lehet rögzíteni azt is, hogy ez milyen munkajogi következménnyel járhat (pl. azonnali hatályú felmondást megalapozó indokok lehet).Az Mt. 2019. április 26-tól hatályos - új adatvédelmi szabályokra tekintettel módosított - szövege kimondja, hogy a munkavállalók ellenőrzése keretében a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat, erről a munkavállalót előzetesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5026
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,