Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

12 találat a megadott üzemanyag-megtakarítás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Üzemanyag-megtakarítás

Kérdés: Polgármesteri hivatalunk 2 db gépjárművet üzemeltet. A gépjárművezető részére szabályozásunk szerint számlák alapján fizetjük ki az üzemanyagot. A saját szabályozásunk értelmében üzemanyag-megtakarítás kifizetésére nincs lehetőség. Ezen helyi szabályozás mellett van-e mód arra, hogy a gépkocsivezetőnek bizonylat (számla) nélkül megtérítsük a 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet 3. §-ában foglalt gépjárműkenőanyag-felhasználás (üzemanyag-fogyasztási norma 7 ezrelékének megfelelő mennyiség) ellenértékét?
Részlet a válaszból: […]közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet szerinti korrekciós tényezőkkel módosított alapnorma, az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembevételével kiszámított összegnek és a számla alapján elszámolt összegnek a figyelembevételével kell megállapítani. Az üzemanyag-fogyasztást a fentiek értelmében tehát a korrekciós tételekkel együtt kell számításba venni, azaz a kenőanyag-felhasználás megtakarítását külön nem értelmezi és kezeli a törvény. Az Szja-tv. belső szabályzatban történő rögzítés nélküli üzemanyag-megtakarítás címen történő kifizetésről rendelkezik. Amennyiben a hivatal belső szabályzatában[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. április 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3138
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Kenőanyag-felhasználás adóvonzata

Kérdés: A polgármesteri hivatal a gépjárműveit vezető gépkocsivezetők számára a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet 3. §-ának megfelelő mértékben kenőanyagot ad ki a hivatal anyagraktárából. A kiadott kenőanyag mennyiségét a negyedéves átlagos futásteljesítményt figyelembe véve határozzuk meg, és azt előlegként adjuk ki. A teljes kiadott mennyiség - feltételezhetően - nem kerül felhasználásra, de azzal a gépjárművezetőket nem számoltatjuk el, mivel a hivatkozott kormányrendelet szerinti mértékig a juttatás igazolás nélkül elszámolható. Helyesen járunk-e el, vagy a megmaradt kenőanyag tekintetében adóköteles bevétele keletkezik a gépjárművezetőnek?
Részlet a válaszból: […]munkaköre (tevékenysége) szerint a munkáltató, a társas vállalkozás által üzemeltetett gépjármű vezetőjeként teljesített kilométer-futásteljesítménye alapulvételével - üzemanyag-megtakarítás címén fizetett, annak mértékét meg nem haladó összeg, de legfeljebb havi 100 ezer forint. Üzemanyag-megtakarításnak minősül az az összeg, amely nem több, mint az útnyilvántartással (menetlevéllel, fuvarlevéllel) igazolt kilométer-futásteljesítmény alapján a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló kormányrendelet szerinti - korrekciós tényezőkkel módosított - alapnorma, és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembevételével kiszámított összegnek a munkáltató által, a társas vállalkozás által számla (számlák) alapján elszámolt üzemanyag-mennyiség és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembevételével meghatározott összeget meghaladó része, ideértve azt az esetet is, amikor a munkáltató,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. június 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2921

3. találat: Megtakarított/túlfogyasztott üzemanyag elszámolása az analitikus nyilvántartásban

Kérdés: Intézményünk 1 db személygépkocsit üzemeltet. A gépkocsivezető menetlevelet használ. A tankolásról az intézmény nevére kiállított számlával számol el. Az intézmény úgy határozott, hogy az üzemanyag-megtakarítás nem illeti meg, ill. a túlfogyasztást sem kell megtérítenie. Az analitikus könyvelésben a megtakarított, ill. túlfogyasztott üzemanyagot hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]alapján megállapított felhasználást csökkenési tételként kell rögzíteni. Amennyiben az elszámolt normához képest megtakarítás jelentkezik, az többletként értelmezhető, és ezért növekedésként kell a nyilvántartásban állományba venni. Ha túlfogyasztás mutatkozik, akkor a nyilvántartásban csökkenteni kell a készlet állományát. Az Szt-vhr. 49. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint az analitikus nyilvántartások egyeztetését és az egyeztetés megtörténtének dokumentálását minden intézmény saját hatáskörben szabályozza. Jelen esetben az egyeztetésnek arra is ki kell terjednie, hogy az időszakonként végzett egyeztetéseknél az üzemanyag mennyisége csak készletet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. november 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1544

4. találat: Gépkocsi üzemanyagköltségének elszámolása

Kérdés: Intézményi gondnokságunk 3 db gépjárművet üzemeltet. Ügyeleti szolgálatunk részére 1 db Niva személygépkocsit, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat részére 2 db Ford Transit kisbuszt. A Ford kisbuszok alkalmanként bérfuvarozást is vállalnak saját útjaikon kívül, a Niva csak a szakfeladat fuvarozását látja el. A három gépjárművezető részére minden hónap elején meghatározott összegű üzemanyag-előleget biztosítunk. Ők a következő hónap elején számolnak el az előző hóra felvett előleggel. Számlát nem hoznak tankolásaikról, hanem az APEH által negyedévente közzétett üzemanyagárral és a közlekedési felügyelet által meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma szerint számolunk el. Helyes ez így? Amennyiben számlát kell hozniuk, mi a teendő akkor, ha a számlák végösszege magasabb, mint a kiszámított költség, illetve mi a helyzet abban az esetben, ha kevesebb?
Részlet a válaszból: […]a túlfogyasztás miatt az adókötelezettséget megállapítani akkor, ha a számlák alapján elszámolt üzemanyagköltség nagyobb a fogyasztási norma figyelembevételével számított értéknél. Ugyanakkor az üzemanyag-megtakarítás forintosított összege kifizethető adómentesen a gépjárművet vezető alkalmazottnak. [Az Szja-tv. 24. § (2) bekezdésének a) pontja alapján a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni azt az összeget, amelyet a munkáltató az üzemeltetésében lévő gépjármű vezetéséhez alkalmazott munkavállalójának (az általa teljesített kilométer-távolság alapulvételével) üzemanyag-megtakarítás címén fizet ki.] Üzemanyag-megtakarításnak az az összeg minősül, amely nem több, mint a gépjármű által futott útnyilvántartással (menetlevéllel, fuvarlevéllel)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. május 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1073

5. találat: Üzemanyag-túlfogyasztás, illetve -megtakarítás

Kérdés: Önkormányzatunk több gépkocsit üzemeltet, melyek esetében számításokkal alátámasztott üzemanyag-megtakarításért fizetünk a sofőrök részére. Mi tekinthető alapnormának abban az esetben, ha a 60/1992. Korm. rendelet műszaki adatokról szóló melléklete nem tartalmazza adott gépkocsi műszaki adatait, és a gyártó a gépkocsi fogyasztási adatait városi, országúti és kombinált közlekedés kategóriákban határozza meg? Esetleges túlfogyasztás után kell-e az önkormányzatnak kifizetői adót fizetnie, mivel az üzemanyag-túlfogyasztás a gépkocsivezető egyéb természetbeni juttatásának is felfogható?
Részlet a válaszból: […]alkalmazható. A városi fogyasztás természetesen csak az útnyilvántartás szerinti városban megtett km-ekre számolható el, és ilyen esetben a 60/1992. Korm. rendelet 2. számú mellékletében a városi forgalomhoz megadott korrekciós szorzó elszámolására már nincs mód. Nem alkalmazható ez a
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 927

6. találat: Üzemanyag-túlfogyasztás, illetve -megtakarítás

Kérdés: Önkormányzatunk falugondnoki tevékenységének ellátásához saját gépjárművet üzemeltet. Az üzemanyagköltség elszámolásánál keletkező túlfogyasztást kötelezően meg kell-e téríttetni a gépkocsivezetővel, ugyanakkor az üzemanyag-megtakarítást kötelezően ki kell-e részére fizetni? Ha igen, milyen jogszabályra történő hivatkozással tegyünk ezen kötelezettségünknek eleget?
Részlet a válaszból: […]megszűnt. Viszont az üzemanyag-megtakarítás címén kifizetett összeg nem számít a magánszemély bevételének, az után nem kell adót fizetnie. Üzemanyag-megtakarításnak az az összeg minősül, amely nem több, mint a gépjármű által futott útnyilvántartással (menetlevéllel, fuvarlevéllel) igazolt kilométer alapján a 60/1992. számú kormányrendelet szerinti - korrekciós tényezőkkel módosított - fogyasztási alapnorma, és az APEH által közzétett üzemanyagár[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 909

7. találat: Üzemanyag-elszámolás

Kérdés: Az intézmény 1 db személygépkocsit üzemeltet. Menetlevelet használ a gépkocsivezető. Tankoláshoz az intézmény nevére kiállított számlával számol el. Kell-e készpénzigénylés üzemanyag-előlegre, illetve üzemanyagelőleg-elszámolási nyomtatványt alkalmazni? Kell-e kimutatást készíteni üzemanyag-megtakarításról, ill. üzemanyag-túlfogyasztásról, ha az intézmény úgy határoz, hogy a megtakarítás nem illeti meg a gépkocsivezetőt, ill. a túlfogyasztást sem kell neki megfizetni? Hogyan kell az üzemanyag-elszámolást szabályszerűen végezni? Elegendő csak a számla alapján kifizetni a tankolást?
Részlet a válaszból: […]alátámasztani. Azonban az üzemanyag-megtakarítás kifizetése nem kötelező, ha arra a munkáltató a gépkocsivezetővel kötött munkaszerződésben nem vállalt kötelezettséget. Ilyen esetben nem kötelező, de nem is szükséges kiszámítani, illetve nyilvántartani az adott gépkocsira az üzemanyag-megtakarítás összegét. [Üzemanyag-megtakarítás az az összeg, amely nem több, mint a gépjármű által futott, útnyilvántartással (menetlevéllel, fuvarlevéllel) igazolt kilométer alapján a fogyasztási normáról szóló kormányrendeletben meghatározott, korrekciós tényezőkkel módosított alapnorma és az APEH által közzétett üzemanyagár figyelembevételévelével kiszámított összegnek a munkáltató által számlák alapján elszámolt üzemanyag-mennyiség és az APEH által közzétett üzemanyagár figyelembevétel kiszámított összeget[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 800

8. találat: Személygépkocsi magáncélú használatának adókötelezettsége

Kérdés: Intézményünk kiegészítő tevékenységként, szabad kapacitását kihasználva mozgássérültek szállításával is foglalkozik. Hogyan szabályozzuk a gépkocsik parkolását? A sofőrök parkolhatnak-e a lakóhelyükön, ha a másnap reggeli szállítási cím közelebb van az otthonukhoz, mint az intézmény zárt udvara (ahol különben parkolniuk kell)? Elszámolhatunk-e üzemanyag-megtakarítást?
Részlet a válaszból: […]rendelkezés szerint az adókötelezettség alapjául szolgáló körülmény lehet különösen a tárolás helye. Amennyiben a cégautó tárolási helyét a magánszemély lakóhelyén jelölik ki, akkor a cégautót rendszeresen munkába járáshoz, azaz magáncélra is használják. A munkába járás, így a magáncélú használat a kérdésben szereplő konkrét esetben is megvalósulna, ha a gépkocsik parkolóhelye nem az intézmény területén, hanem a gépkocsivezetők lakóhelyén lenne. Ugyanis a napi legelső cím felkereséséig és az utolsó címről való hazaérkezésig megtett útszakasz bizonyosan magáncélú használatnak minősül, mint ahogyan a munkaszerződésben a munkavégzés helyeként megjelölt cím (pl. az intézmény) felkeresése is. A cégautó magáncélú használatára tekintettel havonta fizetendő cégautóadó mértékéről - a személygépkocsi beszerzési évének és beszerzési árának függvényében - a 70. § (3) bekezdése rendelkezik. Az üzemanyag-megtakarítás szempontjából nincs jelentősége annak, hogy az adott gépkocsi után cégautóadó fizetésére kötelezett-e az intézmény vagy sem. Az üzemanyag-megtakarítás akkor fizethető ki "adómentesen", ha[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. április 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 700

9. találat: Cégautóadó

Kérdés: Költségvetési szerv választhatja-e a cégautóadó-fizetést a menetlevél vezetése helyett?
Részlet a válaszból: […]vezetésétől eltekintenek, akkor üzemanyag-megtakarítás nem fizethető ki adómentesen. A 2004. évtől hatályos rendelkezések szerint egyébként a cégautóadó alóli mentességhez nem elegendő az, ha a kifizető menetlevéllel (útnyilvántartással) tudja igazolni azt, hogy magáncélú használat nem történt. A magáncélú használatnak a lehetőségét
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. április 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 687
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

10. találat: Kenőanyag-megtakarítás címén kifizetett összeg adókötelezettsége

Kérdés: A polgármesteri hivatal gépjárműveit vezető hivatásos gépkocsivezetők számára üzemanyag-megtakarítás címén rendszeresen juttatunk jövedelmet, amit az Szja-tv. 25. § (2) bekezdése alapján állapítunk meg, és ezért nem tekintjük bevételnek a dolgozó adóköteles jövedelmének megállapításánál. A kenőanyag cseréjénél mutatkozó megtakarítás ellenértéke kifizethető-e analóg módon a dolgozók részére?
Részlet a válaszból: […]60/1992. Korm. rendelet szerinti - korrekciós tényezőkkel módosított - alapnorma és az APEH által közzétett üzemanyagár figyelembevételével meghatározott összegnek a munkáltató által számla alapján elszámolt üzemanyag-mennyiség és az APEH által közzétett üzemanyagár figyelembevételével meghatározott összeget meghaladó része. Ebből azonban az következik, hogy a megtakarítás kenőanyagra nem értelmezhető. A kenőanyag-felhasználás ugyanis nem része az alapnormának, az a teljes üzemanyagköltség megállapításához szükséges. A kenőanyag árát egyébként az APEH sem teszi közzé (erre nincs törvényi felhatalmazása), ezért nincs is mihez viszonyítani a törvény szerint az esetleges megtakarítás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. október 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 511
Kapcsolódó tárgyszavak:
| 1 - 10 | 11 - 12 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést