Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott váltó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Váltó

Kérdés: Váltóval kiegyenlített adóköveteléssel kapcsolatos a kérdésünk. Egy önkormányzati adóalany (helyi vállalkozó) cége ellen felszámolási eljárás indult. Jelentős összegű gépjárműadó-, iparűzésiadó- és adópótlék-tartozása van az önkormányzat felé. Az önkormányzati adóhatóság bejelentette a vállalkozóval szembeni követelését a felszámolónál, aki azt vissza is igazolta. A felszámolás elrendelését követően - a felszámolás törtévére - is merült fel gépjárműadó- és iparűzésiadó-fizetési kötelezettsége a vállalkozónak, amit szintén visszaigazolt a felszámoló. Erre - a felszámolás közbeni követelésre - érkezett egy magánszemélytől vételi ajánlat, aki váltóval egyenlítené ki az önkormányzat adókövetelésének egy részét. Ha az önkormányzat elfogadja a váltót, annak beváltásakor a bevételt milyen jogcímen kell könyvelni? Az eredeti követelés (gépjárműadó, iparűzési adó) jogcímén, vagy más egyéb bevételként? Ha egyéb bevételként kell elszámolni, akkor hogyan törölhető az adótartozásként nyilvántartott követelés azon része, amelyet a váltóval kifizettek?
Részlet a válaszból: […]folyamatban van, és a mérlegkészítésig ez nem zárult le, addig a követelés után csak értékvesztést lehet elszámolni, de az adóskövetelés nem vezethető ki. Ezért a felszámolás befejezését megelőző értékesítés is aggályosnak ítélhető meg.Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) szerint az adó megfizetéséért a Polgári Törvénykönyv alapján kezességet lehet vállalni, illetve az adótartozást más átvállalhatja, amelynek során az adóhatóság követelésének jogcíme nem változik meg.Tehát a vállalkozó adótartozását vagy annak egy részét egy másik fél átvállalhatja, amely a gazdálkodás tekintetében biztosítja az önkormányzat részére az adóskövetelésből adódó adóbevételek beszedését. A könyvekben a bevétel adóbevételként, az eredeti jogcímen jelenik meg, nem torzítva ezzel a gazdasági esemény valóságtartalmát.Elképzelhető, hogy az adósságátvállalás lenne az önkormányzat tekintetében a jó megoldás.A feltett kérdésben leírtak szerint a költségvetési szervnek adóskövetelését egy magánszemély veszi meg azzal a feltétellel, hogy a követelést váltóval egyenlíti ki. Ekkor az adóskövetelés átvezetésre kerülne a vevőkövetelések közé, így az adóskövetelés már nem mutatható ki, ami a fentebb leírtak szerint - véleményünk szerint - nem helyes megoldás. A váltó beváltásakor kapott összeg az alaptevékenység bevételei között kerülne kimutatásra, és nem az adótartozásból befolyt bevételek között.Ha az érintett magánszemély az adótartozást követelésátvállalás formájában érvényesítené, amelyet váltóval rendez, akkor az önkormányzat a váltó beváltásakor adóbevételként, az eredeti jogcímen fogja bevételezni az összeget. Veszteség nem éri az önkormányzatot.Az adós által átvállalt követelés állománya csak a váltó­követelés állományba vételével egyidejűleg kerül kivezetésre. A váltó leszámítolásakor a kapott összeg bevételként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. április 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3416
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Váltóval megfizetett ellenérték áfája

Kérdés: Önkormányzatként vissza szeretnénk igényelni a ránk áthárított áfát. Hogyan kell értelmezni az Áfa-tv. 48. § (7) bekezdésében megfogalmazott megfizetettség szabályt? Megfizetettnek minősül-e az ellenérték, ha azt váltóval fizetik meg?
Részlet a válaszból: […]végző, illetve a szolgáltatást nyújtó adóalannyal szembeni - tartozása megszűnik. Az adó-visszaigénylési kérelem teljesítése vonatkozásában az ellenérték váltóval történő kiegyenlítése megfizetettséget eredményez. Következésképpen annak az adóalanynak, aki/ amely az Áfa-tv. 48. § (4)-(6) bekezdés rendelkezései alapján az adó visszaigénylésére jogosulttá vált, nem kell a negatív elszámolandó adót csökkentenie a váltóval kiegyenlített számlában rá[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1830