Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott végleges pénzeszközátadás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Végleges pénzeszköz átadása közalapítvány létrehozására

Kérdés: Ha önkormányzat közalapítványt hoz létre, az e célra elkülönített alapítási összeget miért kell véglegesen átadott pénzeszközként kiadásba helyezni, amikor a közalapítvány megszűnésekor meglévő vagyon visszajár az alapítóknak? A véglegesen átadott pénzeszközökről ugyanis nem kell nyilvántartást vezetni. Így következhetett be, hogy az önkormányzat azt sem tudja, hány nonprofit szervezetet alapított. Nem az lenne tehát a legcélszerűbb megoldás, ha az ilyen célra fordított összeg pénzügyi befektetésként szerepelne az önkormányzat könyveiben és mérlegében?
Részlet a válaszból: […]nyilván kell tartani és a mérlegben is szerepeltetni kell. Ez a pénzeszköz továbbra is a rendelkező tulajdonát képezi, és részére a befektetés időtartama alatt "jövedelmet termel". Nonprofit szervezet (közalapítvány) alapításakor közösségi feladat ellátása a cél, a pénzeszközt nem nyereség elérése céljából bocsátják rendelkezésre. Az adott esetben az átadott pénzeszköz egy olyan önálló szervezet létrehozását célozza, amelyet a bíróság vesz nyilvántartásba. Az alapítvány megszűnésekor a vagyon - amelynek része lehet az átadott pénzeszköz is - az alapítót illeti. Hasonló eset áll fenn akkor, ha az önkormányzat közösségi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 638
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Kezességvállalás beváltásának elszámolása

Kérdés: Önkormányzatunk a környező településekkel csatornatársulatot hozott létre és kezességet vállalt. Minden év elején viszik a pénzünket kezesség címén. Hol tartom nyilván ezeket az összegeket: a 3912. A költségvetési szervek függő kiadásai forgalmi számlán vagy a 19. Tartósan adott kölcsönök (visszterhesen átadott pénzeszközök) számlacsoportban?
Részlet a válaszból: […]önkormányzatnak kezességvállalás miatt fizetnie kell, akkor azt a szerződésben foglaltaknak megfelelően kell elszámolni. Pl. végleges pénzeszköz-átadásként (államháztartáson kívülre) könyveli, és aki helyett a fizetést
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. január 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 133