Térítési díjak

Kérdés: Hogyan történik a térítési díjak kezelése? A vásárolt élelmezést hogyan kell könyvelnie intézményünknek?
Részlet a válaszából: […] ...Az étkezőket el kell látni az élelmezés igénybevételére jogosító jeggyel, tikettel, blokkal. Az étkezési jegyeket szigorú számadású bizonylatként kell kezelni.Amennyiben nincs saját főzőkonyhájuk, és az étkeztetést vásárolt élelmezés keretében biztosítják, akkor...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. október 14.
Kapcsolódó címkék:  

Nettó vagy bruttó?

Kérdés: Intézményünk az Áfa-tv. 4/A. §-a szerint 2004-ben nem áfaalany. Az intézményünkben étkező növendékek a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatója alapján napi 575 forint áfa nélküli összeget fizetnek, plusz 15 százalék áfát, összesen bruttó 661 forint/nap, illetve ennek 50 százalékát. Az alkalmazottak úgyszintén ezen összegért plusz 15 százalék rezsiköltségért veszik igénybe az étkezést. Hogyan kell bizonylatolnunk? A kibocsátott számlán bruttó összeget tüntetünk fel (bruttó és áfamegbontás nélkül) "alanyi mentes" megjelöléssel. A bevételi bruttó összeget a 9-es számlaosztályban, mint intézményi ellátási díjat és alkalmazottak térítését könyveljük. Helyesen járunk-e el?
Részlet a válaszából: […] ...megrendelőjének kell fizetnie függetlenül attól, hogy a szolgáltatást nyújtó adóalany-e vagy sem.Ha az intézmény nem áfaalany, bizonylatolási gyakorlata akkor helyes, ha a bruttó összeget tünteti fel (de azt nem bontja ki nettó összegre és áfára). A számlán...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. július 20.
Kapcsolódó címke: