Jogutód nélküli megszűnés esetén a közalkalmazottat megillető juttatások


Kistérségi társulás munkaszervezetének közalkalmazottja vagyok 2006-tól. Az utolsó társulási tanács ülésén született határozat szerint a munkaszervezet jogutód nélkül szűnik meg, illetve tevékenységét megszűnése miatt 2013. január 1-jétől nem folytatja. A munkaszervezet-vezető tájékoztatása szerint ebben az esetben a munkáltató a dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát nem felmentéssel szünteti meg, ezért nincs felmentési idő. Akkor hogyan szünteti meg? Amennyiben mégis felmentéssel szűnik meg a munkaviszony, nem jár felmentési idő 2013-ban?
A közalkalmazotti törvény 30. §-a (1) bekezdésének a) pontja szerint a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt – a 30/A-30/B. §-aiban foglalt korlátozással – felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták. Ez a jogszabályhely nem vonatkozik az én esetemre?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. november 20-án (172. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3307

[…] költségvetési szerv jogutód nélküli megszűnése esetén felmentésről, felmentési időről nem lehet beszélni. Ez utóbbi rendelkezés olyan esetekre vonatkozik, amikor nincsen szó a költségvetési szerv végleges, jog­utód nélküli megszűnéséről, csak annak valamely tevékenységét (tevékenységeit) és a tevékenység(ek) körébe tartozó munkaköröket szüntetik meg.A munkaviszonyok tekintetében az Mt. 63. §-ának (2) bekezdése úgy rendelkezik, hogy jogutód nélküli megszűnés esetén a munkavállalót megilleti a rendes felmondáskor – a munkavégzés alóli mentesítés idejére – járó távolléti díjnak megfelelő összeg, kivéve ha az érintett munkabérre egyébként sem lenne jogosult, vagy jogszabály másként rendelkezik. A Kjt. viszont az Mt. e rendelkezésének alkalmazását kizárja [Kjt. 38. § (1) bekezdés], így ebben az esetben a közalkalmazottnak nem jár a felmentési időre járó távolléti díjnak megfelelő összeg.A Kjt. 37. §-a (1) bekezdésének c) pontja szerint, ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya a munkáltató jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg, őt végkielégítés […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.