Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Munkaruha-juttatás

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2013. július 30. (Költségvetési Levelek 183. szám, 3480. kérdés)

Olvasói kérdés Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 9.2. pontja határozza meg, hogy melyek azok a munkaruházati termékek, amelyeket adómentesen juttathat a munkáltató. Arról azonban nem rendelkezik a törvény, hogy a munkaruhát a munkáltatónak kell megvásárolnia. Elszámolható adómentesen a munkaruha akkor is, ha azt a munkavállalók vásárolják meg, és az intézmény utólag megtéríti nekik? Kérdésünk továbbá az is, hogy keletkezik-e adókötelezettség akkor, ha a munkaruha kihordási idejének letelte előtt kilépő munkavállaló nem adja le a munkaruhát?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]adhat. Azonban a munkaruha pénzzel nem váltható meg. Ha a munkáltató mégis "ruhapénzt" ad (elszámolási kötelezettség nélkül), akkor ez az összeg a munkavállalók esetében munkaviszonyból származó bérjövedelem lesz, amellyel szemben nem lehet költséget elszámolni.A munkáltatók többnyire "kihordási időt" határoznak meg a munkaruha juttatásakor. A kihordási idő (egy-két év) leteltekor cserélik az elhasználódott ruházatot. Előfordulhat, hogy a munkavállalónak megszűnik a munkaviszonya a kihordási idő letelte előtt. A munkaruha-juttatás adómentességét nem befolyásolja az a körülmény, hogy a munkáltató ilyen esetre a munkaruha visszaszolgáltatását, illetve a kihordási idővel arányos megtérítését írja elő, vagy pedig a munkavállaló elviheti a kisebb-nagyobb mértékben elhasználódott munkaruháját. A továbbiakban sincs adózási következménye annak, ha a kihordási idő alatt megszűnő munkaviszony esetén a munkáltató nem követeli vissza a munkaruhát vagy annak időarányos megtérítését.[…]

Figyelmébe ajánljuk

Egy helyi kisebbségi önkormányzat rajzversenyt hirdet. A verseny első három helyezettjét 5000, 3000 és 2000 Ft-os könyvutalvánnyal kívánják díjazni. Kell-e és ha igen, milyen közterhet fizetni a kisebbségi önkormányzatnak a könyvutalványok után?

Tovább a teljes cikkhez

2006. január 1-jétől az adómentesen adható béren kívüli juttatás 400 ezer forintos értékhatárába be kell-e számítani az önkéntes magánnyugdíjpénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulást, amelyet a jövedelem kiszámításakor nem kell figyelembe venni?

Tovább a teljes cikkhez

Költségvetési szervezetünk véradás alkalmából ásványvizet, csokit és 500 Ft-os utalványt juttat a véradóknak (kalória- és folyadék-visszapótlás céljából), mely az Szja-tv. 1. sz. mellékletének 7.7. pontja alapján adómentes. Melyik rovatra kell ezt a költséget...

Tovább a teljes cikkhez

Iskolakezdési támogatás adómentesen kinek jár? A nevelőszülő, aki egy háztartásban él a gyermekkel, igényelheti-e? A vér szerinti szülő abban az esetben is kaphatja, ha nem él egy háztartásban a gyermekkel?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére