Bérelt önkormányzati ingatlan felújítása


Önkormányzatunk közvetett támogatást nyújt azoknak a bérlőinek, akik az általuk bérelt önkormányzati tulajdonú helyiségeket felújítják. A felújításra kifizetett összeg a bérleti díjból kerül beszámításra. Ennek elszámolása nálunk a következőképpen történik:
Születik egy bizottsági határozat a közvetett támogatásról, amely alapján a bérleti díjról kiállított számla jóváírásra kerül. A könyvelésben sem a bérletidíj-bevétel, sem a felújítás kiadása nem kerül könyvelésre. Helyesen járunk el, amikor jóváíró számlát készítünk a bérleti díjról a felújításra fordított összeg erejéig, illetve nem könyveljük a közvetett támogatással kapcsolatos bevételeket és kiadásokat? Kell-e az önkormányzat nevére szóló számlát kérnünk a bérlő általi felújításról? Az áfabevallást ez hogyan érinti?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. március 18-án (193. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3648

[…] a bérlőnek a felújítást számláznia kell az önkormányzatnak. Az önkormányzat pedig kiszámlázza a bérleti díjat a bérlőnek. A kötelezettséget, követelést összevezetik, ezáltal a bruttó elszámolás elve nem sérül, a felújítást az ingatlan értékére kell aktiválni, a bérbe­adást pedig bérletidíj-bevételként kell könyvelni. A felújításszámlával egyenlíti ki a bérlő a bérleti díjat. Az ügylet során közvetett támogatás nem értelmezhető. Nem jöhet szóba a bérletidíj-számla sztornózása, illetve jóváíró számla kiállítása, mivel a bérbeadás ténylegesen megtörtént. Sztornó, jóváíró számlát akkor lehetne kiállítani, ha a gazdasági esemény nem történt volna meg, vagy nem olyan tartalommal, mint ahogy a számla kiállításra került. Ebben az esetben azonban nem ez a helyzet. Abban az esetben, ha a bérleti díj áfás, akkor a bérleti díj után a teljesítés időpontja szerint keletkezik adófizetési kötelezettségük, a felújítási számla áfatartalmát levonásba helyezhetik. Az a körülmény, hogy a bérlő a bérleti díj ellenértékét szolgáltatással (felújítással) egyenlíti ki, nem befolyásolja az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontját, […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.