Szociális étkeztetés áfája


Az Egyesített Szociális Intézmény fenntartója társulás. 2013. június 30-ig a társulás igényelte az intézményünket megillető állami normatívákat. Július 1-jétől az önkormányzat igényli, átadja a társulásnak, aki nekünk finanszírozásként továbbítja. A szociális étkeztetés térítési díja úgy kerül megállapításra, hogy az éves szolgáltatási önköltségből levonjuk az állami normatívát. A térítési díj számítását nem főzőkonyhánként számítjuk ki, hanem intézményi szinten. A fizetendő személyi térítési díj nem egyezik meg az intézményi térítési díjjal, mert a nyugdíj összegétől függően sávosan fizetnek az igénybevevők, valamint a törvény alapján is meghatározott százaléknál többet nem fizethetnek. 2013. november 15-től a fogyatékosotthonok 2014. január 1-jei állami átvétele miatt az akkori nevünket, adószámunkat, törzsszámunkat a fogyatékosok otthona vitte tovább, az összes többi feladatra egy új költségvetési intézményt hozott létre a fenntartó. Éves áfabevallók vagyunk. Egy korábbi adóellen­őrzés miatt az Áfa-tv. 65. §-a, valamint az 5. sz. melléklet 2. pontja alapján a szociális étkeztetésre jutó fizetendő áfához hozzáadtuk a normatívát is (fizetendő áfa + normatíva, utána: levonható áfa x fenti arányszámmal). A NAV ügyintézője szerint az áfabevallásnál nem kell a normatívával foglalkozni, csak a levonható, illetve előzetesen felszámított áfával (kivétel az ingyenes étkezőket). A pontos válaszhoz látnia kellene a támogatási szerződést. Ez nekünk nincs, mi a fenntartótól finanszírozásként kapjuk a szociális étkezés normatíváját.
1. Kérem, szíveskedjenek segítséget nyújtani abban, hogy a bevallást szabályosan készítsük el.
2. Amennyiben a normatívával is számolnunk kell, akkor a 2013. november 15-ei "szétválás" miatt a tényleges adagokra jutó normatívát meg kell bontani?
3. A szociális étkezés utólag, a tárgyhónapot követő hónapban kerül számlázásra. Az éves bevallásnál a decemberi étkezést csak januárban számlázzuk. Ezt a hónapot is be kell állítani az éves bevallásba, vagy a pénzforgalmi szemlélet miatt csak a következő évben?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. március 18-án (193. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3656

[…] mint arányszámot rontó tényezőt, tehát nem a fizetendő áfához (a számlálóhoz) kell hozzáadni. Az arányosítási számításnál a kapott támogatást akkor kell számításban venni, amikor megkapják, jóváírják a bankszámlájukon.Az ingyenes étkezőkre jutó előzetesen felszámított áfát (a beszerzést, előállítást terhelő áfát) nem lehet levonásba helyezni az Áfa-tv. 120. §-a alapján, mivel azzal kapcsolatban nem keletkezik áfás bevétel. Abban az esetben, ha a beszerzéskor nem állapítható meg, hogy az ingyenes étkezőkre jutó beszerzési áfa milyen arányt képvisel, és ezért a teljes áfát levonásba helyezték, akkor alkalmazható az a megoldás, hogy az ingyenes étkezők után megfizetik az áfát, mintha teljes árat fizettek volna. Az ingyenes étkezők után fizetett áfa azonban nem egyezik meg a normatívával.Az általános forgalmi adóban pénzforgalmi elszámolást a Kkv. hatálya alá tartozó kis- és középvállalkozások alkalmazhatnak. A költségvetési intézmények nem tartoznak a Kkv. hatálya alá, így nem választhattak pénzforgalmi elszámolást. Az áfában főszabályként a Ptk. […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.