Kiépített vízvezeték átadása az önkormányzatnak


Két kérdést szeretnék feltenni egy lezárult felszámolási eljárással kapcsolatban.
1. Egy helyi gazdálkodó szervezet ellen megindított felszámolási eljárás befejeződött, a törvényszék az adós gazdálkodó szervezet ellen folyó felszámolási eljárásban meghozta a végzést. Az önkormányzat bejelentette a hitelezői igényét a helyiadó-tartozás miatt, azonban a hitelezői igények nem nyertek kielégítést, mivel a bírósági végzés alapján az adós gazdálkodó szervezetnek a felszámoló által feltárt további felosztható vagyona nincs. Ezen végzés alapján törölhető-e a fennálló adótartozás?
2. Ugyanezen végzés azt is kimondja, hogy az adós gazdálkodó szervezet tulajdonát képező, a gazdálkodó szervezet által kiépített vízvezetékrendszert, amely a vállalkozó székhelyétől több kilométerre lévő telephelyhez vezet, az önkormányzat részére átadja, tekintettel arra, hogy más hitelező részére nem átadható vagyontárgy. A felszámoló közölte a törvényszékkel, hogy a vagyon 5 000 000 Ft-ot ér, arra hivatkozva, hogy az önkormányzatnak a vagyont majd értékkel kell szerepeltetni. Az önkormányzat részéről elfogadható-e a felszámoló által meghatározott érték? A vagyonátadás esetében ki lesz az átadó? Milyen dokumentumot kell készíteni az átadás-átvételre? Van-e számlakiállítási kötelezettség, ha van, akkor kinek? Van-e az átadás-átvételnek áfavonzata? A vagyonátvételt hogyan kell könyvelni?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. április 29-én (195. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3684

[…] vízvezetéket az önkormányzat részére. Arra azonban nincs törvényi kötelezettség, hogy térítés nélkül kell átadni. Az ingyenes átadásról akkor nem kell számlát kiállítani, ha az átadónak nem volt levonási joga a vízmű létesítésével kapcsolatban. Ha volt levonási jog, akkor az ingyenes átadás is keletkeztet áfafizetési kötelezettséget, és számlát is ki kell állítani az ügyletről.Értelmezésünk szerint az iparűzésiadó-tartozást, illetve a vízvezeték-átadást nem lehet két külön ügyletnek tekinteni. A vízvezeték felszámoló általi átadását úgy kell tekinteni, hogy az adótartozásból megtérült annyi összeg, amennyi a vízvezeték piaci értéke. Ha az adótartozás nagyobb, akkor a vízvezeték értékén felüli rész kivezethető a bírósági végzés alapján.A vízvezeték tehát követelés (adótartozás) fejében átvett eszköz. A követelés fejében átvett eszközt szerepeltetni kell az önkormányzat könyveiben a befektetett eszközök között, értékkel kell nyilvántartani. Az Szt. 50. §-ának (1) bekezdése szerint a követelés fejében átvett eszköz bekerülési (beszerzési) értéke az eszköz megállapodás, csereszerződés, vagyonfelosztási javaslat szerinti (számlázott, bizonylatolt) értéke.A felszámoló által közölt árat nem kötelesek elfogadni, ha bizonyíthatóan alatta van a piaci árnak. Ha nem fogadják el az árat, kifogással élhetnek a bíróság előtt. Ehhez műszaki szakember, illetve könyvvizsgáló általi vagyonértékelés szükséges.A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Csődtörvény) 34. §-ának (1)-(2) bekezdései szerint a felszámolás kezdő időpontjában megszűnnek a tulajdonosnak a gazdálkodó szervezettel kapcsolatos külön jogszabályokban meghatározott jogai. A felszámolás kezdő időpontjától a gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.