Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott felszámolás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Vásárlás felszámolás alatt álló cégtől - fordított adózás

Kérdés: Önkormányzatunk nagy értékű ingatlant szándékozik vásárolni felszámolás alatt álló cégtől. Az ingatlan nem lenne fordított áfás, de úgy gondoljuk, hogy az Áfa-tv. 142. §-a (1) bekezdésének g) pontja miatt, mivel felszámolás alatt álló cégtől vásároljuk, mégis fordított adózású lesz. Helyes-e a szerződést úgy megkötni, hogy a vételár nettó összeg forintban + áfa? Felek rögzítik, hogy az áfát a vevő fizeti?
Részlet a válaszból: […]történik, azaz az általános forgalmi adót a vevő köteles megfizetni és bevallani a Nemzeti Adó- és Vám-hivatal felé, úgynevezett "fordított adózás"-sal.Ilyen esetben az eladó a számlájában nem tüntet fel áthárított áfát, és a vevő nem fizet az eladó felé áfát. Ebből következően nem szerencsés a szerződésben a vételárat nettó
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. szeptember 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5046
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Kiépített vízvezeték átadása az önkormányzatnak

Kérdés: Két kérdést szeretnék feltenni egy lezárult felszámolási eljárással kapcsolatban.
1. Egy helyi gazdálkodó szervezet ellen megindított felszámolási eljárás befejeződött, a törvényszék az adós gazdálkodó szervezet ellen folyó felszámolási eljárásban meghozta a végzést. Az önkormányzat bejelentette a hitelezői igényét a helyiadó-tartozás miatt, azonban a hitelezői igények nem nyertek kielégítést, mivel a bírósági végzés alapján az adós gazdálkodó szervezetnek a felszámoló által feltárt további felosztható vagyona nincs. Ezen végzés alapján törölhető-e a fennálló adótartozás?
2. Ugyanezen végzés azt is kimondja, hogy az adós gazdálkodó szervezet tulajdonát képező, a gazdálkodó szervezet által kiépített vízvezetékrendszert, amely a vállalkozó székhelyétől több kilométerre lévő telephelyhez vezet, az önkormányzat részére átadja, tekintettel arra, hogy más hitelező részére nem átadható vagyontárgy. A felszámoló közölte a törvényszékkel, hogy a vagyon 5 000 000 Ft-ot ér, arra hivatkozva, hogy az önkormányzatnak a vagyont majd értékkel kell szerepeltetni. Az önkormányzat részéről elfogadható-e a felszámoló által meghatározott érték? A vagyonátadás esetében ki lesz az átadó? Milyen dokumentumot kell készíteni az átadás-átvételre? Van-e számlakiállítási kötelezettség, ha van, akkor kinek? Van-e az átadás-átvételnek áfavonzata? A vagyonátvételt hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]vízvezetéket az önkormányzat részére. Arra azonban nincs törvényi kötelezettség, hogy térítés nélkül kell átadni. Az ingyenes átadásról akkor nem kell számlát kiállítani, ha az átadónak nem volt levonási joga a vízmű létesítésével kapcsolatban. Ha volt levonási jog, akkor az ingyenes átadás is keletkeztet áfafizetési kötelezettséget, és számlát is ki kell állítani az ügyletről.Értelmezésünk szerint az iparűzésiadó-tartozást, illetve a vízvezeték-átadást nem lehet két külön ügyletnek tekinteni. A vízvezeték felszámoló általi átadását úgy kell tekinteni, hogy az adótartozásból megtérült annyi összeg, amennyi a vízvezeték piaci értéke. Ha az adótartozás nagyobb, akkor a vízvezeték értékén felüli rész kivezethető a bírósági végzés alapján.A vízvezeték tehát követelés (adótartozás) fejében átvett eszköz. A követelés fejében átvett eszközt szerepeltetni kell az önkormányzat könyveiben a befektetett eszközök között, értékkel kell nyilvántartani. Az Szt. 50. §-ának (1) bekezdése szerint a követelés fejében átvett eszköz bekerülési (beszerzési) értéke az eszköz megállapodás, csereszerződés, vagyonfelosztási javaslat szerinti (számlázott, bizonylatolt) értéke.A felszámoló által közölt árat nem kötelesek elfogadni, ha bizonyíthatóan alatta van a piaci árnak. Ha nem fogadják el az árat, kifogással élhetnek a bíróság előtt. Ehhez műszaki szakember, illetve könyvvizsgáló általi vagyonértékelés szükséges.A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Csődtörvény) 34. §-ának (1)-(2) bekezdései szerint a felszámolás kezdő időpontjában megszűnnek a tulajdonosnak a gazdálkodó szervezettel kapcsolatos külön jogszabályokban meghatározott jogai. A felszámolás kezdő időpontjától a gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. április 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3684
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Felszámolás alatt álló társaság értékesítése

Kérdés: Iskolánk egy felszámolás alatt álló táncoktatási tevékenységet végző cégtől 150 000 Ft értékben vásárolt hangosítórendszert. A cég a számlára azt írta rá, hogy áfamentes. Mi úgy tudjuk, hogy fordított adózás hatálya alá tartozik az ügylet, és ilyen számlát nem fogadhatunk be.
Részlet a válaszból: […]alkalmazható az Áfa-tv. 142. § (3) bekezdésének figyelembevételével. Ha azonban ettől eltérő jogállása van, vagyis például az általános szabályok szerint adófizetésre kötelezett, vagy kizárólag a tevékenység közérdekű, illetőleg egyéb sajátos jellegére tekintettel adómentes tevékenységet végző adóalanynak minősül, a fordított adózáshoz szükséges feltételek fennállnak. Amennyiben pedig az ügylet ténylegesen fordított adózás alá tartozik, arra utalni kell a bizonylatban, az adómentességre történő utalás ez esetben helytelen lenne. Következésképpen a számla ilyenkor javításra szorul. Figyelemmel ugyanakkor arra, hogy a táncoktatási tevékenységet végző cég adómentesen állította ki a számlát, továbbá arra a tényre, hogy a vásárolt berendezést az Áfa-tv. 85. § (1) bekezdés i), illetőleg j) pontja alapján akár adómentes oktatáshoz mint tárgyi eszközt használhatta a cég, nem zárható ki, hogy azt ténylegesen adómentesen köteles értékesíteni. Az Áfa-tv. 87. § a) pontja alapján mentes ugyanis[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. június 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2931
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,