Adómentes európai uniós támogatások


Egyetemünk az Európai Unióból és/vagy az államháztartás valamely alrendszeréből nyer pályázati pénzt többek között oktatásra, kutatásra, konferencia szervezésére. Az Szja-tv. 4.27. pontja értelmében az ezekben a pályázatokban elszámolt költségek, amelyek 2013-ban adókötelesek voltak, 2014-ben és visszamenőleg adómentessé váltak, így az étkezés, szórakoztatási szolgáltatás (pl. városnéző kisbuszos szolgáltatás, amely a pályázati kiírásnak megfelel).
Kérdéseink:
1. Csak azokra a pályázati pénzekre vonatkozik, amelyek 100%-ban az Európai Unió valamely pénzügyi alapjából érkezik? Ha tartozik hozzá ön­erő, akkor már nem lehet adómentes?
2. Az Európai Unió és az államháztartás valamely alrendszeréből nyert pályázati pénz hogyan értendő? Külön uniós és külön államháztartási pénzre is értendő, vagy csak olyan pályázatok tartoznak ide, amelyekben mindkét forrás szerepel?
3. Mit jelent az, hogy fiatal felnőtt?
4. Bármelyik, a törvény által nevesített forrásból elnyert pénzre vonatkozik, vagy csak bizonyos tevékenységekre értendő az adómentesség?
5. Mit jelent a független fél? Ha egyetemünk szervezi a rendezvényt, akkor egyetemi dolgozóra már nem érvényes?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. május 20-án (196. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3702

[…] finanszíroznak akkor, ha a juttatás nem a magánszemély tevékenységének ellenértéke (például gyermekek, fiatal felnőttek számára erdei iskola formájában nyújtott üdültetés).Véleményünk szerint a törvényi szöveg alapján az említett kedvező adózási szabály alkalmazható minden EU-s pályázat tekintetében, akkor is, ha 100%-ban uniós forrásból finanszírozzák, és akkor is, ha államháztartási forrás (így önerő) is megjelenik a pénzügyi fedezet biztosításában. Ugyanakkor, véleményünk szerint, e jogszabályhely nem vonatkozik a csak magyar államháztartási forrásból finanszírozott támogatásokra. A feltételeknek megfelelő körben bármely szolgáltatásra vonatkozhat.Az Szja-tv. 3. §-ának 69. pontja szerint független felek: azok a személyek (természetes személyek, jogi személyek, egyéb szervezetek), amelyek (akik) között nem áll fenn olyan szoros gazdasági, jogi kapcsolat, amelynek révén legalább az egyik fél meghatározó befolyást képes gyakorolni a másik fél gazdasági döntéseire, vagy amelynek révén a felek egymással szoros együttműködésben folytatják tevékenységüket (nem tekinthetők független feleknek különösen az egymással munkaviszonyban, tartós megbízási jogviszonyban álló személyek, továbbá a társas vállalkozás és a benne akár közvetlenül, akár közvetve – a közeli hozzátartozókat megillető jogokat együttesen számítva – többségi irányítást biztosító befolyással rendelkező magánszemély). Az egyetem munkavállalója tehát az egyetem által elnyert ilyen jellegű támogatás szempontjából nem minősül független félnek.Az indokolásban szereplő, […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.