Bérelt ingatlanon végzett felújítás elszámolása


Bérelt ingatlanon a bérlő által a bérleti díj fejében végzett felújítás elszámolása tárgyában szeretnék kérdést feltenni. 2013-ig az volt a szabály, hogy a bérlő által a bérleti díj fejében elvégzett felújítás összegével azonosan a bérbeadó leszámlázta a bérleti díjat, a bérlő pedig kiállította a számláját a bérbeadónak a felújításról.
A számla alapján könyveltük bérletidíj-bevételként és felújítás kiadásaként, függetlenül attól, hogy pénzforgalommal nem járt a gazdasági esemény. 2014-től a 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet III. Fejezet J) cím részletezi a bérbe adott eszközön a bérlő által bérleti díj fejében végzett felújítás elszámolását.
A) Ennek alapján le kell számlázni a bérleti díjat előre az elvégzendő felújítás összegével azonosan, és könyvelni kell:
költségvetési számvitel szerint:
T 094022 – K 0041
pénzügyi számvitel szerint: T 3514 – K 913
Áfaalanyok vagyunk, a bérleti díjról kibocsátott számlát a könyveléssel egy időben nyilvántartásba kell venni.
B) Ha a bérlő elvégezte a felújítást, a már kiszámlázott bérleti díjat nem kell megfizetnie, a felújítás összegét könyvelni kell:
költségvetési számvitel szerint:
T 0041 – K 094022 (fordítottja az első lépésnek)
pénzügyi számvitel szerint:
T 121-141 – K 3514
Kérdéseink:
1. A bérlőnek kell a felújításról számlát kibocsátania? Amennyiben nem, milyen dokumentum alapján könyveljük a B) pontban szereplő tételeket?
2. Van-e jelentősége annak, hogy a bérbeadó és a bérlő is áfaalany? Ha igen, változik-e a könyvelés?
3. Mi lesz a bérleti díjról szóló számla sorsa? Nem lesz pénzügyi teljesítés, hogyan jelenik meg a számlanyilvántartásban, hogy az teljesült? Vagy helyesbíteni kell?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. szeptember 23-án (201. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3791

[…] törvény.Az előzőektől meg kell különböztetni azt az esetet, amikor folyamatos bérleti jogviszony van a felek között, és a bérlő felújítja a bérleményt. Ilyen esetben a bérbeadónak le kell számláznia a bérleti díjat a szerződés szerinti esedékességgel és összegben. A bérlő a felújításról számlát ad a bérbeadónak akkor, amikor a felújítás elkészül. Ebben az esetben a bérbeadónak lesz vevőkövetelése (bérleti díj bevétel) és szállítói kötelezettsége (felújítási számla). A vevőkövetelés és a szállítói kötelezettség pénzmozgás nélkül összevezethető. Ebben az esetben a felújítási, illetve a bérleti díj számlának sem az összege, sem a teljesítési időpontja nem fog megegyezni. Ez a módszer 2013. évben és 2014. évben is alkalmazható.Az Áfa-tv. 58. §-a alapján alapján a határozott időszakos ügyleteknél, mint amilyen a havonta ismétlődő bérleti díj is, a számlán a teljesítési időpont a fizetés esedékességével egyezik meg.A felújításnál a teljesítési időpont az Áfa-tv. 55. §-a szerinti tényleges teljesítés. A felek azonban megállapodhatnak részteljesítésben.A számlán a teljesítési időpontot és az ellenértéket a szerződés szerint kell kiállítani. A bérleti díj és a felújítás teljesítési időpontja a fentiek miatt nem tud egy időpontra esni.Ha a feleknek van élő bérleti szerződése, amely szerint havonta esedékes a bérleti díj, akkor azt havonta kell számlázni. Ha a bérlő nem fizet, akkor késedelembe esik, amire kamatot kell felszámítani. A helyzet megoldásához szerződést kell módosítani, ami szerint a bérleti díj akkor válik esedékessé, amikor a felújítás befejeződik.A felújítást illetően megállapodhatnak a felek részteljesítésben, amit konkrét mennyiségi és minőségi követelményekhez, illetve teljesítményhez kell kötni. A gyakorlatban szinte megvalósíthatatlan, hogy a havi bérleti díjjal pontosan egyező összegű felújítást teljesítsen a bérlő.Azt a kérdező tévesen értelmezi, hogy 2013-ig az volt a szabály, hogy a felújítás összegével azonos összegben számlázták a bérleti díjat. A bérleti díjat 2013. évben is a szerződés szerinti összegben és gyakorisággal kellett kiszámlázni.Számviteli szempontból egyébként a követelés elő­írása és annak csökkentése megoldható könyveléstechnikailag, akkor is, ha adott időszakban nem egyezik meg a felújítás, illetve a […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.