Önkormányzati uniós projekt elszámolása


Kérem, szíveskedjenek szakmai segítséget nyújtani az alábbi gazdasági események helyes számviteli elszámolásához:
1. Önkormányzat uniós projekt keretében 10 millió Ft támogatási előleget kapott 2013-ban. 2014-ben az előlegből 8 millió Ft elszámolásra, 2 millió Ft visszafizetésre került. Hogyan könyvelünk 2014-ben a költségvetési és a pénzügyi számvitelben?
2. Az önkormányzat 100%-os tulajdonú gazdasági társasága részére veszteség fedezetére pótbefizetést teljesít. Hogyan számoljuk el az önkormányzatnál, illetve a gazdasági társaságnál?
3. Az önkormányzat 100%-os tulajdonú gazdasági társasága részére pénzeszközt ad át tőketartalék növelése céljából. Hogyan számoljuk el az önkormányzatnál, illetve a gazdasági társaságnál?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2015. február 24-én (208. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3898

[…] általános kötelezettségvállalási, kiadásteljesítési szabályok szerint történik. Az EU-s pályázatok elszámolásáról részletesen írtunk lapunk 198. számában a 3741-es kérdésre adott válaszban.2. Az önkormányzat által a gazdasági társaságának adott pótbefizetést 2014-ben követelésként kell könyvelni. A pótbefizetést a társaságnak vissza kell fizetni, ha pozitív eredménytartaléka arra fedezetet nyújt. Ha a tárgyévben nem várható a pótbefizetés visszafizetése, akkor javasoljuk éven túli (hosszú lejáratú) követelésként nyilvántartani. A pótbefizetést mindaddig követelésként kell a könyvekben szerepeltetni, amíg vissza nem fizeti a társaság, vagy amíg behajthatatlanság címén nem írható le.A társaságnál a veszteség fedezetére kapott pótbefizetés könyvelése T 38 – K 414, a pótbefizetés visszafizetése T 414 – K 38 főkönyvi számlaszámokra könyvelendő.3. Az Szt. 36. §-a alapján tőketartalék növekedéseként kell kimutatni:a) részvénytársaságnál a részvények kibocsátáskori, ideértve a tőkeemeléskori (jegyzési) ellenértéke és névértéke közötti különbözetet,b) az a) ponton kívüli egyéb vállalkozónál a tulajdonosok (a tagok) által az alapításkor az alapítás részeként, illetve a tőkeemeléskor a tőkeemelés részeként tőketartalékba (a jegyzési érték és a névérték különbözeteként) véglegesen átadott eszközök, pénzeszközök értékét.A tőketartalékot a tulajdonosok (tagok) az Szt. rendelkezései alapján két esetben emelhetik meg, egyrészt alapításkor, másrészt a jegyzett tőke emelésekor. Az önkormányzat tőketartalékot a 100%-os tulajdonában álló már korábban megalakult gazdasági társaságának jegyzett-tőke-emelés címén adhat, amelyhez a létesítő okirat módosítása és cégbírósági bejegyzés szükséges.A gazdasági társaságnál a tőkeemelés könyvelése:A tőkeemelésnek a cégjegyzékbe történt bejegyzését megelőzően, a tagok által ténylegesen teljesített pénzbeli hozzájárulást a pénzeszközök növekedéseként, a tagok által ténylegesen rendelkezésre bocsátott nem pénzbeli hozzájárulásokat – a társasági szerződés módosítása, a taggyűlési határozat szerinti értéken – az átvett eszközök növekedéseként kell a jegyzett, de még be nem fizetett tőkeszámlával szemben könyvelni. A tőkeemelésnek a cégjegyzékbe történt bejegyzése időpontjával […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.