Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Emlékérme mint fizetőeszköz juttatása dolgozók, üzleti partnerek részére

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2016. szeptember 20. (Költségvetési Levelek 233. szám, 4300. kérdés)

Olvasói kérdés Intézményünk idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Ennek tiszteletére az MNB emlékérmét bocsát ki (10 000 Ft és 2000 Ft-os címletekben). Az érmék fizetőeszközként használhatók. Az intézmény megvásárol ezekből 350, illetve 4800 db-ot. A dolgozók juttatásként kapnak a 10 000 Ft-os érméből, egy részét az ünnepségre meghívott díszvendégek és egyéb támogatók kapják, egy részét forgalomba helyezzük oly módon, hogy a pénztárakban a fizetéskor (visszaadáskor), aki kéri, a 2000 Ft-os bankjegy helyett választhatja a 2000 Ft-os érmét. Milyen rovat(ok)ra és hogyan kell lekönyvelni a megvásárolt emlékérméket?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]emlékérméket, az pénzkiadásnak minősül, míg az, amikor azt a pénztárban forgalomba helyezik, pénzbevételnek.A dolgozók részére adott érmék véleményünk szerint nem minősülhetnek egyes meghatározott juttatásnak akkor sem, ha abból minden dolgozó kap, vagy valamennyi dolgozó által megismerhető belső szabályzat alapján, objektív szempontok szerint adják több munkavállalónak, tekintettel arra, hogy ezen érmék fizetőeszköznek minősülnek, és bármire beválthatók, illetve felhasználhatók. Ebben az esetben az ezek juttatásából származó bevétel a munkavállalók jogviszonyos jövedelmét képezi, azaz bérként adóköteles. Mivel az érmét szeretnék odaadni, abból levonni nem tudnak, ezért annak értékét fel kell bruttósítani, és a bruttó összeget számfejteni oly módon, hogy a nettó értékben a dolgozók az érméket kapják meg.A meghívott díszvendégek, támogatók részére adott, hivatalos fizetőeszköznek minősülő emlékérmék szintén pénzbeli juttatásnak számítanak, nem tekinthetők terméknek vagy arra beváltható utalványnak, ezért nem adhatók üzleti ajándékként, az egyes meghatározott juttatásokat terhelő közteherfizetés mellett. Miután a juttató a díszvendégekkel, támogatókkal nem[…]

Figyelmébe ajánljuk

Hogyan alakul az adókötelezettség, ha a magánszemély részére egy alapítvány szervez jótékony célú közadakozást?

Tovább a teljes cikkhez

Egyetemünkön felhasználási szerződés alapján vagyoni jog átruházásának díját fizetjük ki jogutód részére. A könyv szerzője meghalt, és felesége, mint jogutód, kapta meg a kiadás vagyoni jogát. A kifizetett összeg milyen jövedelemnek minősül az Szja-tv. szerint?

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzatunk az alábbi jogcímeken teljesít kifizetéseket olyan magánszemélyek részére, akikkel nem áll foglalkoztatási jogviszonyban: szakmai munka elismeréseként egyszeri jutalom; önkormányzat által alapított városi kitüntetéssel járó pénzjutalom.
Létrejön-e az...

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzatunk helyi rendelettel ösztöndíjat alapított. Az ösztöndíjat pályázat alapján lehet elnyerni. Pályázatot nyújthat be: "a) a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. tv-ben meghatározott képzési időn belül állami felsőoktatási intézményben, illetve az...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére