Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott emlékérme tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Emlékérme mint fizetőeszköz juttatása dolgozók, üzleti partnerek részére

Kérdés: Intézményünk idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Ennek tiszteletére az MNB emlékérmét bocsát ki (10 000 Ft és 2000 Ft-os címletekben). Az érmék fizetőeszközként használhatók. Az intézmény megvásárol ezekből 350, illetve 4800 db-ot. A dolgozók juttatásként kapnak a 10 000 Ft-os érméből, egy részét az ünnepségre meghívott díszvendégek és egyéb támogatók kapják, egy részét forgalomba helyezzük oly módon, hogy a pénztárakban a fizetéskor (visszaadáskor), aki kéri, a 2000 Ft-os bankjegy helyett választhatja a 2000 Ft-os érmét. Milyen rovat(ok)ra és hogyan kell lekönyvelni a megvásárolt emlékérméket?
Részlet a válaszból: […]emlékérméket, az pénzkiadásnak minősül, míg az, amikor azt a pénztárban forgalomba helyezik, pénzbevételnek.A dolgozók részére adott érmék véleményünk szerint nem minősülhetnek egyes meghatározott juttatásnak akkor sem, ha abból minden dolgozó kap, vagy valamennyi dolgozó által megismerhető belső szabályzat alapján, objektív szempontok szerint adják több munkavállalónak, tekintettel arra, hogy ezen érmék fizetőeszköznek minősülnek, és bármire beválthatók, illetve felhasználhatók. Ebben az esetben az ezek juttatásából származó bevétel a munkavállalók jogviszonyos jövedelmét képezi, azaz bérként adóköteles. Mivel az érmét szeretnék odaadni, abból levonni nem tudnak, ezért annak értékét fel kell bruttósítani, és a bruttó összeget számfejteni oly módon, hogy a nettó értékben a dolgozók az érméket kapják meg.A meghívott díszvendégek, támogatók részére adott, hivatalos fizetőeszköznek minősülő emlékérmék szintén pénzbeli juttatásnak számítanak, nem tekinthetők terméknek vagy arra beváltható utalványnak, ezért nem adhatók üzleti ajándékként, az egyes meghatározott juttatásokat terhelő közteherfizetés mellett. Miután a juttató a díszvendégekkel, támogatókkal nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. szeptember 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4300
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,