Ingatlanértékesítés teljesítési időpontja


Építési telek értékesítése során önkormányzatunk részletfizetést engedélyező szerződést köt vevő partnerével. Az ingatlan már az értékesítés előtt is a vevő birtokában volt, viszont tulajdonjogot csak az utolsó részlet – tehát a teljes vételár – megfizetésével szerez.
1. részlet (a vételár fele) befizetése: szerződéskötéskor
2. részlet (a vételár negyede) befizetése: egy éven belül
3. részlet (a vételár negyede) befizetése: két éven belül
A tényállással kapcsolatban az a kérdés, hogy a számlakiállítás hogyan alakul az egyes részletek megfizetésének időpontjában, kell-e az Áfa-tv. 59. §-a alapján áfát is tartalmazó előlegszámlát kiállítani, vagy csak az utolsó részlet befizetését követően a Ptk. szerinti teljesítés időpontjában, utólag az egész vételárról egy összegben kell kiállítani a számlát, és megfizetni az általános forgalmi adót?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2017. február 21-én (240. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4414

[…] termék birtokbaadása olyan ügylet alapján, amely a termék határozott időre szóló bérbeadásáról vagy részletvételéről azzal a kikötéssel rendelkezik, hogy a jogosult a tulajdonjogot legkésőbb a határozott idő lejártával, illetőleg az ellenérték maradéktalan megtérítésével megszerzi.Azáltal, hogy a zárt végű lízingügyleteknél az Áfa-tv. 10. §-ának a) pontja alapján már a birtokbaadás ténye termékértékesítésnek minősül, a birtokba-adás időpontja lesz az Áfa-tv. 55. §-ának (1) bekezdése szerinti teljesítési időpont. A zárt végű lízing esetén a birtokbaadáskor áll be a teljes tőkerész vonatkozásában a lízingbeadó forgalmiadó-fizetési kötelezettsége, viszont a későbbiekben a fizetendő lízingdíjakat általános forgalmi adó már nem terheli. A bizonylatolás egyetlen Áfa-tv. szerinti számla kibocsátásával történik, a további kifizetések tekintetében nem kell számlát kiállítani, azokat egyéb bizonylattal kell kísérni.Ugyanígy igaz a részletfizetési konstrukció keretében megvalósuló termékértékesítésre is, hogy a birtokbaadás időpontja lesz a teljesítési időpont, és a birtokbaadás napjával mint teljesítési időponttal a termék […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.