Telek értékesítéséről kiállított számla


Az Áfa-tv. 169. §-a d) pontjának dc) alpontja szerint 2017. január 1-jétől kötelező feltüntetni a belföldi adóalany vevő adószámát a kiállított számlán, ha a számlán az áthárított adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Önkormányzatunk telkeket értékesít, melyek esetében az áthárított adó meghaladja a 100 ezer forintot. A telkeket magánszemélyek vásárolták/vásárolják meg, akik adószámmal nem rendelkeznek. A számlázóprogram is felhívja a figyelmet, hogy fel kell tüntetni az adószámot. Ilyen esetben hogy járunk el helyesen? Tüntessük fel az adóazonosítót?
Általában párok vásárolják meg a telkeket, tehát vevőként két személy van feltüntetve az adásvételi szerződésben, akik 1/2-1/2-ed arányban lesznek tulajdonosok. Ilyen esetben külön-külön a fele összegről kell a számlát kiállítani, vagy vevőként feltüntethetjük a két személyt együtt? Vagy ez így helytelen?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2017. július 18-án (246. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4520

[…] vevő adóalanyra a k) pont szerinti áthárított adó a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja, és a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön.A vevő adószáma tehát akkor kell, hogy szerepeljen a számlán, ha a vevő az Áfa-tv. értelmében adóalany. Természetes személyek is lehetnek adóalanyok.Az nem megoldás és nem is szükséges, hogy az adóalanynak nem minősülő magánszemély vevők esetében az adóazonosító jelet szerepeltessék a számlán.Ha a program figyelmeztet arra, hogy a vevő adószámát szerepeltessék, az nem baj, probléma akkor adódhat, ha a program nem enged továbblépni adószám hiányában.Az helytelen megoldás, ha két vevő esetében egy számlát állítanak […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.