Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Italautomaták üzemeltetése

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2017. augusztus 15. (Költségvetési Levelek 247. szám, 4523. kérdés)

Kérdés: Költségvetési intézmény határozott idejű üzemeltetési szerződést köt italautomaták működtetésére. Bérleti díjat a telephelyek után nem számláz, de a szerződés alapján a berendezések után a partner áramdíjat fizet gépenként és havonta, melynek összege 3000 Ft. A számlát helyesen áfamentesen, vagy a 3000 Ft bruttó összeggel kell kiállítani?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]valósítják meg. Bérbeadás, -vétel az Áfa-tv. 259. §-ának 4. pontja szerint a bérleti szerződésen alapuló jogviszony mellett minden olyan egyéb jogviszony is, amelynek tartama alatt a jogosult az ellenérték egészét vagy túlnyomó részét a termék időleges használatáért téríti vagy téríteni köteles a kötelezettnek.A szerződés szerinti havi 3000 Ft-ot az italautomata által elfoglalt hely biztosításáért kérik. Ez bérbeadásnak tekinthető, függetlenül attól, hogy a térítési díjat úgy állapították meg, hogy az az áramköltséget fedezi. Az áramhasználat az italautomata elhelyezésével és rendeltetésszerű használatával szoros összefüggésben merül fel, ezért az Áfa-tv. 70. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján a főszolgáltatás, a bérbeadás járulékos költségének tekinthető, és mint ilyen, beleépül az alapügylet adóalapjába.[…]

Figyelmébe ajánljuk

Önkormányzatunk kezelésében lévő temetőben a sírhelyek újraváltása ingatlan-bérbeadásnak vagy szolgáltatásnak minősül-e? Az ingatlan-bérbeadásra nem választottunk adókötelezettséget.

Tovább a teljes cikkhez

A csoportos személyszállításra vonatkozó adómentes feltételnek megfelel-e az az eset, ha közösségi közlekedés hiányában hétvégén vagy késő este a munkáltató taxiszolgáltatást vesz igénybe 4 fő részére a hazajutásuk érdekében?

Tovább a teljes cikkhez

Mekkora összegű csekély értékű ajándékot adhatunk 2021-ben?

Tovább a teljes cikkhez

Egy vizsgáztató áfakörös, és számlát állít ki az intézménynek a vizsgadíjról és az útiköltségről. Az útiköltségnek van áfatartalma?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére