Konferencia szállás- és étkezési költségei
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Költségvetési Levelek 267. számában (2018. november 6.), 4822. kérdésszám alatt

Kérdés: Hivatalunk munkatársai szakmai konferencián fognak részt venni. A konferencia többnapos lesz, és hivatalunk fizeti a munkatársak szállás- és étkezési költségeit, hivatalunk nevére kiállított számla alapján. A számlán külön sorban szerepelnek a szállás díja, illetve a reggeli díja. A felmerült költségeket milyen rovaton kell elszámolnunk, hogyan kell könyvelnünk az Áhsz. szerint?
A K341 rovatban szereplő "az elszámolható élelmezési "kiadások" mire vonatkoznak?
Mikor kell az étkezést K341-re, és mikor kell a K1107-re elszámolni? Az Szja-tv. 70. §-a (1) bekezdésének a) pontja szerint egyes meghatározott juttatásnak számít a "hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés", amely a K1107 rovatban is található.
Válasz (részlet): […]felszámított étkezést, amely után nem keletkezik adófizetési kötelezettség, kell a K341 rovatra könyvelni.Abban az esetben tehát, ha a szolgáltató a reggeli ellenértékét nem számlázza ki külön, mert annak értéke a szállás értékében benne foglaltatik, akkor ez a kifizetés nem minősül jövedelemnek, és azt nem terheli személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás. Ezzel szemben azonban, ha a munkáltató által befogadott szállásköltségszámlákban a szállásdíjtól elkülönülten, tételesen szerepel a reggeli díja, akkor az már nem felel meg az Szja-tv. 7. §-ának q) pontjában feltüntetett, adóalapba nem tartozó tételnek. Az ily módon igénybe vett étel-, italfogyasztás az Szja-tv. 70. §-a értelmében már egyes meghatározott juttatások kategóriájába tartozik,[…]
ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.

Keresés

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére