Alanyi adómentesség értékhatárába beleszámító tételek
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Költségvetési Levelek 267. számában (2018. november 6.), 4826. kérdésszám alatt

Kérdés: Alanyi adómentes adóalany vagyok, és két kérdésem volna az alanyi mentesség értékhatárába számító tételekkel kapcsolatban.
1. Egy német adóalany tolmácsolási szolgáltatást rendelt meg. A tolmácsolási szolgáltatást Magyarországon kellett teljesítenem. A szolgáltatás ellenértéke beletartozik az alanyi adómentesség 8 millió forintos értékhatárába? A német adóalany székhelye Németországban van, más országban nincs telephelye.
2. Egy fordítási szolgáltatás kapcsán előleget számláztam ki egy magyar megrendelőnek. A fordítást valószínűleg csak jövőre fogom befejezni. Az a kérdésem, hogy az előleg összegét bele kell számítanom a 8 millió forintos értékhatárba? Az Áfa-tv. 59. §-a azt mondja, hogy "termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásakor, kézhezvételekor, egyéb esetben annak megszerzésekor kell megállapítani". Bár adót nem kell fizetnem, mert alanyi adómentes vagyok, de nekem nem egyértelmű, hogy az értékhatárba az előleget bele kell-e számítanom, vagy az értékhatár szempontjából majd a teljes ellenértéket kell figyelembe vennem akkor, amikor teljesítettem a fordítást?
Válasz (részlet): […]§-ának (1) bekezdése értelmében "az adóalany ott telepedik le gazdasági céllal, ahol gazdasági tevékenységének székhelye vagy állandó telephelye van". Az Áfa-tv. idézett rendelkezései alapján a tolmácsolási szolgáltatás, tekintve hogy a német adóalanynak Németországban van a székhelye, és más országban nincs telephelye, Németországban teljesült, azaz nem tartozik az Áfa tv. 2. §-ának a) pontja alá. Ebből következően - figyelemmel az Áfa-tv. 188. §-ának (1) bekezdésében írtakra - az Ön által teljesített szolgáltatás ellenértékét, mivel a szolgáltatás nem belföldön teljesült, a 8 000 000 forintos értékhatár számításakor nem kell figyelembe venni.Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az Áfa-tv. 193. §-ának d) pontja kimondja, hogy az adóalany az alanyi adómentesség[…]
ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.

Keresés

Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére