Ingatlan térítés nélküli átadása


Települési önkormányzat a tulajdonában lévő felépítményes ingatlant kívánja egy másik államháztartási szervezet részére térítés nélkül tulajdonba adni. Az ingatlanra vonatkozó aktuális értékbecslés rendelkezésre áll, mely szerint az aktuális piaci érték többszöröse a könyv szerinti értéknek. Az önkormányzat jelenleg ingatlanok esetében nem él a piaci értéken történő értékelés lehetőségével.
Kérjük szíves tájékoztatásukat a következőkről:
1. Az átadást megelőzően a költségvetési év során élhet-e az önkormányzat ezen egyetlen ingatlan vonatkozásában a piaci értéken történő értékelés lehetőségével, és ezáltal év közben módosíthatja-e az önkormányzat a számviteli, kataszteri értéket tárgyi ingatlannál az értékbecslés szerinti összegre?
2. Van-e különbség az értékelési lehetőségben abban az esetben, ha az átadás a mérleg fordulónapjáig megtörténik, illetve ha arra csak a mérlegkészítésig, vagy azt követően kerül sor?
3. Ha egy konkrét ingatlan esetében él az önkormányzat a valós értéken történő értékelés lehetőségével, akkor azt kötelezően ki kell terjesztenie valamennyi ingatlanra, vagy szabadon dönthet erről egyedileg?
4. A valós értéken történő értékelést mely szabályzatokban kell meghatározni, melyek az előírások kötelező tartalmi, formai elemei?
5. Eltérően kell-e eljárni, ha a felépítményes ingatlan ellenérték fejében cserél gazdát, vagy ha államháztartáson kívülre kerül a tulajdonjog?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. november 27-én (268. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4846

[…] különbözetét az eszközök között értékhelyesbítésként, a források között – az értékhelyesbítés összegével azonos összegben – értékelési tartalékként lehet kimutatni.Az Szt. idézett előírását az Áhsz. is engedi alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy értékelési tartalék alatt az eszközök értékhelyesbítésének forrását kell érteni.A vagyonértékelés hatását az Áhsz. 16/A. §-ának (2) bekezdése alapján kell a könyvekben elszámolni, ennek során a vagyonértékelés tárgyát képező eszközök bruttó értékét és elszámolt értékcsökkenését a könyvekből ki kell vezetni, ezt követően pedig – a vagyonértékelés eredményének dokumentumaként készített szakvélemény mellékletét képező vagyonleltár alapján?- a megállapított új értéken kell az eszközt a könyvekbe felvenni. A könyvelés dátuma az új értéket megállapító dokumentum dátuma. A korábbi bruttó érték kivezetését és az új bruttó érték bekerülési értékét a nemzeti vagyon változásaival szemben kell elszámolni, a kivezetett eszközre korábban elszámolt értékcsökkenés kivezetése a felhalmozott eredménnyel szemben történik. Az új bekerülési értékre vonatkozó terv szerinti értékcsökkenés kimutatását a felhalmozott eredménnyel szemben kell nyilvántartásba venni.A konkrét kérdésekre a válasz a kérdések sorrendjében:1. Amennyiben az átadás a mérleg fordulónapjáig megtörténik, akkor az előző év gazdasági eseményeként kell […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.