Elhunyt személy, illetve civil szervezet részére adományozott jutalom


Az önkormányzat rendelet alapján kitüntetéssel járó pénzjutalmat adományoz. Milyen módon kell helyesen eljárni a következő esetekben (adózás, alátámasztó dokumentumok)?
a) Elhunyt részére,
b) civil szervezet részére.
Véleményünk szerint az elhunyt részére kifizetendő összeg az örökösnek számfejthető, de milyen jogcímen? A civil szervezet pedig a teljes összeget vissza nem térítendő támogatásként kapná meg, elszámolási kötelezettség nélkül, támogatói okirat alapján. Helyes-e ez így? Ha nem, akkor hogyan járjunk el?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. december 19-én (349. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6174

[…] hatálya alá csak a köztisztviselők és ügykezelők – tehát természetes személyek – tartoznak.Ebből következően az elhunyt személy, illetve a civil szervezet részére adományozandó önkormányzati elismerés jogalapja csak az önkormányzat rendelete lehet.Az önkormányzat széles körben adhat jutalmat, adományozhat díjakat, nemcsak vele jogviszonyban állóknak, hanem a településen közéleti, közösségi tevékenységet kifejtő személyeknek (pl. pedagógus, önkéntes munkát végző személy, volt polgármester, művész stb.). A posztumusz díjazásnak véleményünk szerint nincs akadálya, és ilyen esetben valóban az örökösök kapják a díjat.Közszolgálati jogviszony alapján valóban nem adható […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.