Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott bizonylati rend tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Útépítési érdekeltségi hozzájárulás

Kérdés: Önkormányzatunk lakossági (vállalkozói) hozzájárulással (25%) valósít meg útépítéseket. Képviselő-testületünk önkormányzati rendelete az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról értelmében bárki fizethet hozzájárulást, aki az érintett utcaszakaszon önálló helyrajzi számmal ingatlantulajdonos. A kivitelező cég a beruházás teljes összegéről az önkormányzatnak állít ki számlát. Az egyik vállalkozó azzal a kéréssel fordult önkormányzatunkhoz, hogy az általa befizetett összegről számlát (áfás) állítsunk ki. Kiállítható-e számla (áfás) a befizetett összegről? Ha igen, milyen jogcímen?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatás igénybevételére vagy sem.Feltételezhetően egy közút kiépítéséről vagy felújításáról van szó, tehát az utat az átadást követően nem csak az utcában lakók lesznek jogosultak használni, továbbá a hozzájárulást nem fizető lakó sem lesz kizárva az út használatából.Amennyiben az érdekeltségi hozzájárulás fejében - az iménti okfejtés alapján - semmilyen ellenszolgáltatásra nem válik jogosulttá a hozzájárulást fizető fél, akkor az ügylet áfa hatályán kívüli ügyletnek minősül, áfa nem terheli, tehát számlát nem kell róla kiállítani.Megjegyzendő, hogy az érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséről[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. október 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5586
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Bizonylatolás rendje

Kérdés: Az önkormányzat önállóan gazdálkodó intézményként hozta létre a Városi Kincstárat. Az alapító okirat szerint a kincstár a hozzá tartozó 10 önálló jogi személyiségű, önálló adószámmal rendelkező, részben önállóan gazdálkodó intézmény gazdasági szervezeteként végzi a mellérendelt intézmények számviteli, munkaügyi, karbantartási, beruházáslebonyolítási feladatait. A kincstár alapító okirata alapján gazdasági tevékenységet nem végezhet, bevétele kizárólag intézményfinanszírozásból származik. A kincstár köteles-e számlát kibocsátani a mellérendelt intézményeknek végzett karbantartási munkálatokról?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatásokat a kincstár ellenérték nélkül végzi a mellérendelt intézmények részére. A kincstár által végzett ellenérték nélküli tevékenység csak abban az esetben minősülne áfa hatálya alá tartozó szolgáltatásnyújtásnak, ha e tevékenységhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó részben vagy egészben levonható lenne. Tekintettel arra, hogy a kincstár kizárólag intézményfinanszírozási támogatásból él, adót egyáltalán nem vonhat le, az ellenérték nélküli[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. október 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 872
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Szigorú számadásos nyomtatványok nyilvántartása

Kérdés: Milyen adatokat kell tartalmaznia a szigorú számadásba vett nyomtatványokról vezetett nyilvántartásnak?
Részlet a válaszból: […]szigorú számadást nyomtatványfajtánként kell vezetni. Az egyedi nyilvántartás szerkezetére, felépítésére, tartalmára jogszabályi rendelkezés nincs, azt a költségvetési szerv saját hatáskörben alakítja ki és rögzíti bizonylati rendjében. A nyilvántartásban a következő adathelyeket célszerű meghatározni: a költségvetési szerv megnevezése, a nyomtatvány megnevezése, jele (nyomdai azonosító: betű, szám), a nyomtatvány mennyiségi egysége (pl. tömb, lap), a nyomtatvány nyilvántartásba vételének időpontja, a nyomtatványt használó szervezeti egység, […] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. október 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 28