Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elmulasztott bevallás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elmulasztott bevallás

Kérdés: Pénzforgalmi ellenőrzés során derült fény arra, hogy a 2005. negyedik negyedévi bevallásunkat nem nyújtottuk be, csak a befizetést teljesítettük. Ebben az időszakban váltottunk könyvelőt, valószínűleg ez okozta a mulasztást. Mindenképpen helyre kívánjuk hozni a hibát az adóhivatal ellenőrzése előtt, de nem akarunk semmilyen pótlékot sem fizetni. Alkalmazható-e erre az esetre a 2006. december 31-éig hatályos pótlékmentes önellenőrzés?
Részlet a válaszból: […]vonatkozó bevallásait határidőre benyújtotta, ezért az adóhatóságnak nem lehetne elfogadható indokot felhozni arra, hogy az elmulasztott bevallást miért nem tudta ebben az időszakban pótolni. Az adóhatóság az adózótól várja a bevallást, tehát a korábbi könyvelő mulasztása szintén nem olyan ok, amellyel kimenthető lenne a mulasztás. Az önellenőrzés a bevallás utólagos módosítására, a hiba kijavítására szolgáló intézmény. Az önellenőrzéssel visszaható hatállyal megváltoztatható a benyújtott bevallás. Az önellenőrzés minden esetben feltételez egy bevallást, még ha az adott esetben akár ún. nullás bevallás is, amely semmiféle adót nem tartalmaz. Elmulasztott bevallást tehát - bevallás hiányában - nem lehet önellenőrzéssel pótolni. Ebből adódóan a 2006. évi LXI. tv. 240. §-ában meghatározott pótlékmentes önellenőrzés sem jöhet szóba. Mit tehet akkor az adózó ebben az esetben? Az elmulasztott bevallást - lehetőleg minél előbb - pótolni kell. A bevallás pótlására az adóhatóság külön bizonylatokat rendszeresített. A 0632. számú bevallást egy példányban kell az illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz megküldeni. A benyújtásra elektronikus úton is sor kerülhet. A pótlással elkerülheti az adózó az adóhatóság ellenőrzésének hátrányos jogkövetkezményeit. Jelen esetben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. november 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1551