Nemzetközi támogatás elszámolása

Kérdés: Hogyan kell alkalmazni a Számlakerettükör 3613-3616. Nemzetközi támogatási programok lebonyolítási számláit, valamint a 66. számlacsoport számláit?
Részlet a válaszából: […] ...szolgáltatást végzők kötelező továbbképzésének írásos jegyzete (SALDO kiadvány),a közeljövőben megjelenő Költségvetési könyvvezetés (SALDO kiadvány) ad...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. november 2.

Iskolánál működő közhasznú alapítvány könyvvezetési kötelezettsége

Kérdés: Iskolánknál működő közhasznú alapítványhoz évente kb. 1-1,5 millió Ft támogatás érkezik. Semmilyen vállalkozást nem folytat az alapítvány, dolgozója nincs, személyi jellegű kifizetései sincsenek. Az alapító okirat szerint az iskola személyi és tárgyi feltételeinek javítására hozták létre. Ha pénzügyi nehézsége akad az iskolának, konkrét célra jegyzőkönyv szerint átutal az iskola részére. Ez így lehetséges? Kötelező-e áttérni a kettős könyvvitelre, ha csak a fenti pénzforgalmi műveleteket könyvelik?
Részlet a válaszából: […] ...közhasznú alapítványok esetében a többször módosított 224/2000. kormányrendelet előírásait kell alkalmazni.Adott gazdálkodó szervezet könyvvezetésének módját az határozza meg, hogy milyen beszámolót készít. A beszámoló formáját a közhasznú egyéb szervezet...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. november 2.

Kötelezettségvállalás nyilvántartása

Kérdés: Hol található az a törvényi előírás, amely szerint a kötelezettségvállalást a 0. számlaosztályban kell nyilvántartani, és hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszából: […]

A kötelezettségvállalásokat az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. Korm. rendelet 9. számú melléklet 15. pontjában foglalt előírás alapján kell a 0. Nyilvántartási számlában kimutatni.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. szeptember 16.

Mérlegképes könyvelő regisztrálása

Kérdés: Költségvetési intézményben dolgozó gazdasági vezetőnek és a könyvelőnek kell-e magát regisztráltatnia mint mérlegképes könyvelő, vagy csak abban az esetben van erre szükség, ha más intézményeknek vagy vállalkozásoknak megbízási szerződéssel vagy számla ellenében történik a munkavégzés?
Részlet a válaszából: […] ...Idetartozik különösen: a könyvviteli elszámolás, a beszámolókészítés rendszerének, módszerének kialakításával, a számlarend, a könyvvezetéshez, a beszámolókészítéshez szükséges szabályzatok elkészítésével, rendszeres karbantartásával kapcsolatos...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. április 1.

Használati jog átengedése

Kérdés: Egy önkormányzat földterületre vonatkozó használati jogot enged át egy gazdasági társaság részére. A felek megállapodnak továbbá, hogy a használati jog ellenértékeként a társaság vállalja, hogy a közterületet saját költségén tereprendezi, és az így létrehozott tárgyak (közvilágítás, padok stb.) az önkormányzat tulajdonába kerülnek. Hogyan kell az áfát rendezni, kinek kell számláznia?
Részlet a válaszából: […] ...könyvvitelt vezető adóalanynak, aki nyilvántartási kötelezettségének a költségvetés alapján gazdálkodó szervek beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló kormányrendelet szerint módosított (pénzforgalmi) szemléletben tesz eleget – így...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. április 1.
1
24
25