Behajthatatlannak minősülő követelések értékvesztése

Kérdés: Az államháztartás szervezetei a nem termékértékesítésből és szolgáltatásból eredő követeléseikről csak törvényben meghatározott módon mondhatnak le. Ilyenek nálunk a kiszabott bírságok, pótdíjak stb. Ezekre a behajthatatlannak minősülő követelésekre alkalmazható-e az értékvesztés? Ha igen, milyen módon és mennyi idő alatt számolhatjuk el?
Részlet a válaszából: […] ...érdekében, hogy a mérleg a valós képet mutassa, az ilyen jellegű követeléseknél is alkalmazni kell az értékvesztés elszámolását. Az Szt-vhr. 31. §-a 2002. január 1-jétől a következő előírást rögzíti: "a követeléseknél az értékvesztés elszámolása...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. január 14.

Késedelmi kamat követelésként történő előírása

Kérdés: A költségvetési szerv által előírt késedelmi kamat milyen időpontban írható elő a követelések között?
Részlet a válaszából: […]

A késedelmi kamatot kizárólag olyan követelések után lehet felszámítani, amelyeket az adós, illetve a vevő elismert. A késedelmi kamat előírásának időpontját a két fél közötti megállapodás alapján, az abban foglalt időpontban lehet végrehajtani.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Vagyonkezelői jog átengedésének áfakötelezettsége

Kérdés: A költségvetési szerv a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hozzájárulásával vagyonkezelői jogot enged át. Áfaköteles-e ez, és hogyan kell bizonylatolni az aktust?
Részlet a válaszából: […] ...tekintve nem egy dologi jellegű, a birtoklást, a használatot, hasznok szedését lehetővé tevő jog átadásáról, hanem kötelmi jogi követelések és kötelezettségek átruházásáról van szó egy speciális jogutódlás keretében.A "kezelésbe adás"...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 26.
1
42
43