Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott szakleltár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Szakleltár

Kérdés: Szakleltárak vagy szakmai leltárak készítésének kötelezettségéről, az érintettek köréről, használandó nyomtatványokról szeretnénk tájékoztatót kapni.
Részlet a válaszból: […]olyan tételes kimutatás, amely az eszközök és források a valóságban is meglévő állományát egy meghatározott időpontban, mennyiségben és értékben is tartalmazza. A kiegészítő leltárnál leltárba kell foglalni a leltározás eredményeként megállapított, munkahelyen használatban lévő, és csak mennyiségben nyilvántartott kis értékű tárgyi eszközök, kis értékű szellemi termékek és kis értékű vagyoni értékű jogok állományát. A szakmai eszközöket is ezek figyelembevételével kell szakleltárba venni. Ha a szakleltárak készítése mennyiségi felvétellel történik, a leltárfelvételkor nyilvántartással való összehasonlítással történik a tényleges mennyiség megállapítása, illetve a felvételkor a mennyiségi nyilvántartásoktól függetlenül kerül megállapításra a tényleges mennyiség, és utólag kerül összehasonlításra. Az Szt. szerint olyan leltárt kell készíteni, amely tételesen és ellenőrizhető módon tartalmazza a költségvetési szerv könyvviteli mérlegének fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben. A könyvviteli mérlegben szereplő eszközöket és forrásokat minden évben leltározni kell. A könyvviteli mérlegben, értékben nem szereplő, de használt vagy használatban lévő tárgyi eszközöknél, készleteknél, kis értékű immateriális javaknál a költségvetési szerv saját döntése alapján végzi a leltározást az Eszközök és források leltározási és leltárkészítési szabályzatában meghatározott módon. A könyvviteli mérlegben nem szereplő használt és használatban lévő kis értékű eszközöket a tulajdon védelme érdekében minden esetben mennyiségi felvétellel kell leltározni. A szakleltárakra vonatkozóan is ezeket az Szt.-ben és az Áhsz.-ben leírtak szerint kell alkalmazni, illetve a költségvetési szerv saját szabályzatában meghatározott módon végezni. Amennyiben a tulajdon védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, valamint az államháztartás szervezete az eszközökről és az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, akkor a fizikai leltározást elegendő kétévenként végrehajtani önkormányzati rendelet szabályozása alapján. Ha[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. december 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3059
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,